автомобилни производители

Правителството на Кипър отпуска безвъзмездна финансова помощ за закупуване на електрически превозни средства и за изтегляне на стари, замърсяващи коли. Двете нови насърчителни програми са на обща стойност 45 млн. евро, пише БНР.

Стратегията на Кипър е електрическите превозни средства да представляват 25% от новите регистрации до 2030 г. и в същия период всички новозакупени държавни превозни средства да бъдат електрически. Това съобщи министърът на транспорта Янис Карусос. Днес той ще представи одобрените от правителството вчера нови схеми за субсидия за електромобили.

30 млн. евро са предвидени в програмата за отпускане на безвъзмездни средства за закупуване на електрически превозни средства. С още 15 млн. евро ще се стимулира изтеглянето и замяната на замърсяващи коли.

До 200 евро държавна помощ за закупуване на велосипед в Кипър

Планът за насърчаване на използването на електрически автомобили засяга 14 категории превозни средства – електроколи /нови и употребявани/, бусове, таксита, електрически велосипеди, електрически инвалидни колички. Субсидията достига до 100 000 евро.

Програмата за извеждане от движение на замърсяващи превозни средства включва и стимули за алтернативни, нискоемисионни видове транспорт. За тях са осигурени 4 млн. евро. Сред мерките е и предоставяне на безплатни билети за градския транспорт на стойност 750 евро за собствениците, които спрат от движение старите си превозни средства.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук