Кирил Петков министър

Гарантирам, че ако след 5 г. бюджетът се изразходва по правилния начин, България е в перфектните условия да бъде богата държава. Единствено трябва да махнем корупцията и да се фокусираме към борбата за експортните пазари. Това каза в интервю за БНТ служебният икономически министър Кирил Петков.

Петков обясни, че за всеки нов харч трябва да се вземат пари отнякъде, за да се укрепи бюджета и даде пример с това, че всяко едно министерство е трябвало да ореже от средствата си, за да бъдат изплатени пенсиите.

Той подчерта значението на частния бизнес, за който са нужни нови средства за възстановяване.

„Бизнесите трябва да започнат да работят силно, а за да го направят, им трябват средства. Седнахме да мислим откъде да дойдат средства. В момента търговските банки имат много високи нива на ликвидност в тях, те се страхуват да дават парите си в сектор туризъм, защото сега е високо рисков. ЕК ни каза до 50% от портфолиото на банките вие можете да сложите държавна гаранция и така техните пари да влязат в икономиката, за което благодаря на ЕК“ каза Петков.

Министърът каза, че според него когато държавата казва на малкия бизнес да спре да работи, защото това е в обществения интерес, след това трябва и да компенсира потърпевшите от тази забрана, тъй като те не затварят заради пазарни причини, а заради здравни.

„Когато бизнесите са отворени, в този момент трябва да имаш пари за възстановяване на бизнеса, но не е хубаво да се дават пари дългосрочно на калпак, защото това изкривява пазара. Държавата първо взема, НАП и митниците вземат пари от бизнеса, и после тези пари се разпределят по различни пера. Когато държавата взема, тя има задължението да даде тези пари по най-ефикасния начин, защото не са нейни пари. Колкото повече трябва държавата да дава грантови пари, толкова повече тези пари трябва да се вземат от бизнеса. Ние трябва да помагаме на бизнеса с ликвидност, но бизнесът да имат отговорност дори след 7 г. да си върнат кредита например“, каза  Петков.

Той заяви, че оттук нататък никой в ББР няма да може да дава кредити от по 100 млн. лв.

 „Това е приключило в момента, тъй като има нов устав“, заяви Петков.

За американските санкции министърът коментира, че всеки, който оперира с „Божков, Пеевски и третия човек”, се води асоциирано лице. Когато един човек е асоциирано лице, САЩ и техните финансови партньори искат да замразят средствата и да вкарат това ново лице в този асоцииран списък.

„Например моята компания ако сега започне да работи с Пеевски това значи, че държавната компания става асоциирана и САЩ може да направи запор на наши сметки или финансовите им партньори.“ каза министърът.

Той добави, че правителството има много сериозен ангажимент да опази именно всички „свестни“ компании, които нямат нищо общо с тези хора, да не попаднат в този списък на САЩ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!