Кирил Петков
Кирил Петков. Снимка: БТА

Направили сме много сериозна програма да се борим България да влезе в Шенген през декември. Това обяви Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в интервю за Нова телевизия.

Петков коментира, че след приемането на антикорупционния закон, с който съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се разделя на две, са се увеличили шансовете ни за промяна на мнението на Нидерландия.

„Говорим за декември в този момент“, посочи той.

По думите му сега въпросът е с Австрия.

„Прекарах миналата седмица три часа с представители на техния парламент, заминавам в края на тази седмица отново. Академик Николай Денков отива там през октомври“, добави Петков.

Това, което показахме е, че всичко е въпрос на резултати. В този момент постигаме общи приоритети, заяви Петков в отговор на въпрос дали се върви към подписването на коалиционно споразумение с ГЕРБ-СДС.

„Ако покажем повече добри резултати, за които сме сигурни, че не сме предали важен приоритет, мисля, че стабилността на това правителство става все по-силна“, добави Петков.

По думите му крайна точка е да бъде постигнато върховенството на закона. Петков посочи, че реформата в антикорупционната комисия е била важна стъпка, а следващата голяма ще бъде Конституцията.

Според Кирил Петков, българските служби за сигурност не работят както трябва, за да откриват и предотвратят навреме случаи на шпионаж. Той твърди, че чуждите служби са знаели преди българските за наличието на шпиони у нас:

„Докато не заработят българските служби по истински начин, по проактивен начин, националната сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България отколкото нашите служби. Не е нормално първо английските служби да казват „тези българи са руски шпиони“ преди ние да знаем за тях. Просто си личи, че нашите служби винаги работят в следствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи. Това не е нормално. Така че наистина е пропуск“.

По думите на Петков доверието в църквата е използвано, за да бъдат внедрени шпионите там:

„При мен няма допълнителна информация, но това, което чета, е, че по темата на църковната дипломация те са прокарвали руския държавен интерес и са използвали прикритието, че църквата винаги е едно място на доверие и реално за това са били внедрени там. Лошото е, че България пак почва да излиза като, така, средище на руски шпиони, което означава само едно – българските служби не са достатъчно проактивни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук