Кирил Петков

Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее. Днешното събитие е доказателство за това. България и Гърция полагат основите на един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион. Това заяви българският министър-председател Кирил Петков при откриването на строителството на терминала за ВПГ край Александруполис.

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други. Планираният капацитетът на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. куб. м. годишно.

На церемонията по стартиране на строителството на терминала присъстват министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбският президент Александър Вучич и премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Очаквайте подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук