Кирил Петков

Публикуваме интервюто на премиера Кирил Петков по bTV със съкращения.

Цялата власт бе под карантина след първия Консултативен съвет по национална сигурност. Не стана ли малко смешно?

Правилата трябва да се спазват. Когато те гласят, че всички трябва да сме под карантина, независимо дали си част от КСНС, или не, тези правила се спазват. Те са за всички.

Чухте упрека на представители на опозицията, че председателят на Народното събрание е постъпил безотговорно като е участвал в КСНС.

Мисля, че той постъпи много отговорно, защото се е тествал предишния ден. Веднага щом се е тествал отново и разбрал, че има коронавирус, е оповестил информацията. Той не се е покрил. Това е отговорното поведение.

Прекарал е шест часа в зала, заедно с първите мъже в държавата. Имал ли е признаци, че не се чувства добре?

Той стоеше точно срещу мен. Не видях никакви признаци. Нямаше дори и едно изкашляне. Аз стоях шест часа директно срещу него, но преди няколко седмици си сложих бустерна доза. Това е добър пример за това как шест часа съм бил в затворено пространство заедно с заразен човек, а тестът ми и днес е негативен.

Ще се върнем на темата за ковид. Но сега нека се насочим към новината на седмицата, а именно една поискана оставка и една получена. Какво означава информацията, че Сотир Цацаров се е провалил на контрола за надеждност?

Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с гриф „строго секретно“ трябва да минава на всеки три години през т.нар. „тест за надеждност“. Да бъдеш надежден означава да си човек, който не използва класифицираната информация извън нейното предназначение. Самите данни са класифицирани и аз нямам право да ги изкажа, но явно ДАНС е преценила, че тази надеждност по Закона за класифицираната информация не е спазена от Цацаров.

Кой е провел този контрол?

В последните няколко седмици е работено. Това не е от днес за днес. Това е по-сериозен процес. Това, което ме изненада в първия момент е, че в петък сутринта ДАНС са чакали да уведомят Цацаров в девет часа, а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Дали е предполагал, че това ще се случи в петък, не мога да кажа. Съвпадението беше доста голямо.

Възможно ли е да е изтекла информация от службите?

Не знам. Не мисля, че може да е от службите, но този човек може би е имал информация от някъде. Това не мога да кажа и не искам да спекулирам, но искам да поздравя службите, защото до този момент, поне моето усещане е било, че хората, които са на високи постове имат чувство за недосегаемост. Това, което вчера се демонстрира, е, че когато ДАНС вижда някаква нередност, без значение кой е този човек, те действат според правилата.

Вие инициирахте ли този контрол и каква беше Вашата роля по проверката на Сотир Цацаров?

ДАНС докладва на мен, така че аз бях информиран, но нямам нищо общо с оперативната дейност.

В публичната позиция на Цацаров пише: „Не съм разследван, нито съм се провалил на контрола за надеждност. Възможно ли е това да се окаже клевета?

Разбира се, че когато някой не мине теса за надеждност, първото нещо е да каже, че е надежден. Аз лично се уповавам на професионализма на службите.

Убедително ли Ви прозвуча това, което Ви казват?

На мен лично, да.

За срещата в ЦУМ с бизнесмена Сашо Дончев и Георги Гергов ли става въпрос?

Тук трябва пак да отбележа, че, ако сега аз кажа за какво става дума, ще наруша Закона за класифицирана информация.

Това е твърдение на Цацаров.

Нека си остане като негово твърдение. Единственото, което мога да кажа, е, че на база оперативни данни ДАНС е взела това решение.

Изяснихте ли си каква заплаха е произтекла невнимателното боравене от негова страна с такава информация?

Аз лично знам, но не мога да кажа нищо повече.

В твърденията си Цацаров казва, че по същия казус, който Вие не потвърждавате дали е ЦУМгейт, но Бойко Рашков е инициирал проверка през август. От нея не е произтекло нищо. Вярно ли е?

Това, което мога да кажа ясно, е, че информацията, която дойде при мен е, че ДАНС е направила най-доброто от към професионализъм и следвайки правилата.

Ако е вярно, че тази проверка е правена два пъти – единият приключва без отнемане на този достъп до секретна информация, а сега се отнема по същия казус, възможно ли е Сотир Цацаров да е прав и да става въпрос за институционален натиск и лично отмъщение?

Не. Хората са си свършили работата и са взели правилното решение. Трябва да отбележа, че това не е последна инстанция. Цацаров може да обжалва. От тук нататък другите институции ще си кажат мнението.

Вие отговаряте пряко за ДАНС. От друга страна комисията, която оглавява Сотир Цацаров проверява имуществото на Бойко Рашков и изведнъж му се отнема достъпа до класифицирана информация.

Всеки от нас разбира, че имаше едни хора и позиции в миналото, които бяха с лек статут на недосегаеми. Правилата могат да се спазват, но могат и да не се, просто защото те са овластени. Това вече свърши.

Това означава ли, че по закон ще бъде търсена отговорност на Цацаров? Казвате, че знаете какъв риск е произтекъл за държавата от информацията, която е огласил и че всички са равни.

Тук е следващият ни проблем и мисля, че заявката на коалиционната ни група беше ясна. Ние имаме проблем с една друга институция и този проблем е на база на това, че те явно не си вършат работата.

Има ли причини да бъде сезирана прокуратурата за действията, които е извършил Цацаров?

Предполагам, че да. Това си е изяло в правомощията на ДАНС. Сигурен съм, че ще направят това, което трябва. Аз смятам, че ДАНС в момента има достатъчно професионално ръководство, което може да реши и да предприема най-правилните действия в този случай. Както видяхме, първата стъпка бе направена в петък. Предполагам, че ще направят и следващите точно по правилата.

Имате ли вече предложение за нов шеф на комисията?

Следващата стъпка е НС да смени закона на КПКОНПИ, защото по-важното от самия човек е регламента и начинът, по който комисията трябва да действа. Това, което знам от ПГ е, че това ще е един от първите закони, които ще влязат в пленарна зала за дискусия. Мисля, че още в понеделник се свиква междукоалиционен съвет по тази тема и както ние заявихме по време на предизборната кампания – това ще е една от първите промени в посока намаляване на корупцията. Знаете, че крайната ни цел е нулева толерантност към нея.

Значи нямате име, което да предложите. Защо на фона на ковид, ток и протести в петък мнозинството поиска оставката на Иван Гешев?

Когато бях министър на икономиката, подадохме няколко сигнала. Единият от тях беше невероятен. Той беше за това, че са построени язовирни стени без право на строеж. Това за мен не е риск от корупция, а потенциален риск за човешките животи. Дори на този казус не видях правилно третиране от прокуратурата.

Отварям кратка скоба заради язовирите, които споменахте. Според ГЕРБ язовирът е бил в експлоатация дни преди Вие да отидете и да се снимате там?

Не. За съжаление не беше в пълна експлоатация. Те са го построили без строително разрешение. После не са го вкарали в експлоатация и на всеки дъжд, до колкото разбирам, се е пълнел до някъде и се е изпразвал. Става дума за 60 см. Ако видите историята, ще Ви стане ясно, че това, което ГЕРБ се опитва да каже е пълно безумие. Тревите го показаха най-добре. Не може в един язовир тревите да растат под водата, нали.?! Това няма как да се случи. С други думи, независимо какво се случва, критиките ще са всякакви и непрекъснати, но ние трябва да действаме в иституционалнсотта. Справедливостта и законността трябва да се върнат, а прокуратурата е основният проблем това да се случи.

Наскоро Иван Гешев каза, че щом му искате оставката, значи си върши работата. Изглежда ли Ви като човек, който ще си тръгне от поста зарази призив?

Не знам той поглежда ли се някога в огледало и пита ли се дали си върши добре работата. Ако наистина си казва, че върши работата си добре, бих бил обезпокоен за начина, по който той прави собствените си разсъждения и анализи. Другият вариант е просто да не може да си даде оставката поради други причини. Може да има фактори, които да не го правят свободен да вземе това решение.

Оказвате ли политически натиск върху него, както твърди той?

Не. Един път не съм му се обадил. Не сме се чули. Хората най-добре могат да оценят дали прокуратурата си е свършила работата или не. Чувстват ли справедливост? Чувстват ли, че всички, които са използвали обществения ресурс за собствено облагодетелстване са получили правило третиране от прокуратурата. Ако те мислят, че това е така, значи ние сме в грешка.

Свърза ли се някой с Вас след писмото на Гешев до ЕС?

Не. Никой.

Освен власт под карантина какво друго произтече от КСНС при президента?

Обединихме се около обща позиция. Минаха шест часа, но потвърдихме съществуващата позиция на България и я надграждаме с тези общи групи и теми, по които трябва да свършим работа. Срокът от шест месеца, който аз поставих, беше за рамката, в която работните групи трябва да работят, като се срещат веднъж на месец. Аз никога не съм заявявал точен срок за едно или друго решение, защото това е функция на резултати. Този срок може да е дълъг, може и да е кратък.

Какво ще кажете на 18-ти на македонците?

Ще им кажа, че е време да запретнем ръкави. Много хора питат защо Кирил Петков отива до РСМ първи, а не чака те да дойдат? Искам да покажа това, че хората, които се чувстват силни, разбиращи позицията и знаейки общия ни интерес, трябва да са по-проактивни.

Всички се обединихме в това, че добросъседството, влизането на РСМ е ЕС и съобразената позицията с тази на България е най-доброто нещо за страната.

Искаме гаранции за македонците с българско самосъзнание, каквито има всеки гражданин на ЕС. Това е нулева толерантност към дискриминацията. Искаме българите да са вписани в Конституцията като част от малцинствата в РСМ. Това е една от темите, по които искам да дискутирам в Скопие. Това не се случва със сила, а с конструктивен разговор и компромиси. Не съм разговарял с посолството на САЩ за македонското малцинство. За такова малцинство не може да се говори, по тази тема има 100-процентово твърда позиция, че тя не може да се дискутира.

България може да бъде инициатора за стартиране на линията между София и Скопие и то още следващия месец. В момента има комисия по историческите теми и тя трябва да си свърши работата. Не мисля, че аз или пък Ковачевски трябва да влизаме в този детайл в момента.

Кога ще падне мораториума върху цената на тока?

Това е другият закон, по който се работи с интензитет. Той трябва да даде ясна представа за това как трябва да работи КЕВР. Това трябва да е истински регулатор. Това означава да може да влиза в енергийните дружества и не само да получава едни таблички и да се съгласява с предложенията. Какъв регулатор е това? Не. Когато например „Булгаргаз“ казва, че цената на газа трябва да се качи с 30%, някой от КЕРВ трябва да влезе в детайли и да разбере от къде идва това ценово предложение и какви са истинските разходи. Надявам се законопроектът да бъде внесен в най-скоро време -следващите две седмици. Мораториумът ще падне, когато новите хора, които вече са избрани, както и председателят, влезнат в детайл и разберат истинската причина за ценовите скокове. Срокът на мораториума може да е по-кратък. Сметките на тока няма да нараснат шоково.

Ковид?

Много съм доволен от плана, който беше сложен на масата. Той е функция на капацитета на интензивните легла в болниците. Става дума за това дали здравната ни система може да поеме интензивните случаи или не. Този модел изнася шанса да се затварят училища и икономики много напред във времето. За съжаление идва сериозна вълна на вируса.

С кого беше първата Ви среща след карантината?

С двама депутати от „Възраждане“ плюс доц. Мангъров. Това беше отворен диалог с цел да сменим риториката и да оставим истинските специалисти, които са на различни мнения, да направят препоръка. Може и да има нещо по-добро, за което не сме се сетили.

Христо Петров от Вашата парламентарна група нарече депутатите от „Възраждане“ фашисти. Вие как ги определяте?

В парламентарната ни група всеки има глава на раменете си. Никой не звъни да казва какво изказване да направим или да не правим.

Трябва ли да се сезира прокуратурата за платените автобуси, с които бяха извозени хората на протеста. Според Вас предлагани ли са пари на участниците?

Преди да сезираме прокуратурата аз я сезирах за язовири, които нямат разрешително, но нищо не произтече. Това е отговора на първия Ви въпрос – защо по време на ковид, ток и др. сме решили да правим реформи в прокуратурата. Защото, когато нямаме довие, че тя работи в полза на обществото, то какъв е смисълът да сезираме когото и да било.

На протестът МВР показа нещо много хубаво. Нямаше един щит, нямаше една каска. Имаше едни хора, които защитаваха парламента само с телата си.

Следващият път, когато направят протест пред МС и кажат, че искат да щурмуват сградата, първото нещо, което аз ще направя и това им го обещавам, е че аз ще сляза долу между тях. Не трябва да щурмуват нищо. От тук нататък да се правим на воеводи е абсолютно безсмислено.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук