Кирил Петков

Да се издава зелен сертификат и след тест за антитела, а валидността му да бъде 9 месеца. Това предложи съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Тестът за антитела трябва да бъде безплатен. Хората с антитела трябва да влязат в програма, еквивалентна на тази на ваксинираните, с ясна специфика. Въпросните хора трябва да се тестват на всеки три месеца. Ако и тогава човекът има повече антитела, следва да получава зелен сертификат за още шест месеца“, обясни Петков.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков коментира приоритети на партията в областта на здравеопазването, образованието и енергетиката. Според него и съпартийците му трябва да има нулева корупция в здравеопазването, както и максимална разлика между минималното плащане и заплатата на директор на болница.

„Не трябва да има българин в България, който да няма достъп до здравеопазване до един час от местоживеенето си. Това, което видях в Добрич, в Шумен, в Търговище – всички казват за големите въпроси трябва да идваме до Варна, нашата локална болница с по-сериозните въпроси не може да се справи”, коментира Кирил Петков.

Възможно ли е държавата наистина да допълва между 150 и 180 милиона месечно за компенсация на този рязък ръст на цените на тока?

„Държавата няма пари. Държавата първо взема едни пари от хората, качва ги на ниво министерство на финансите и после ги разпределя. Когато някой ви каже държавата дава пари, това не е вярно, първо от някой трябва да вземем тези пари и после да ги дадем на някой друг. За мен е по-важно да решим истинския проблем – защо цената на тока е толкова висока“, заяви Петков.

Той обясни още, че три от четирите помпи на ПАВЕЦ „Чаира“ не работят. По думите му в момента те са на ремонт, който продължава незнайно колко.

„Едната причина предполагаме е, че управлението на БЕХ и бордовете трябва да се сменят, защото явно има или некомпетентност или някаква форма на нежелание да се справят с този проблем, или саботаж. 800 мегавата могат веднага да влязат в системата“, обясни Кирил Петков.

Според Петков енергийната борса на трябва да започне да прави между 3 и 9 месечни договори, така че тези пикове на цените да не удрят всички потребители едновременно.

„В момента България беше отделна с тези високи цени на тока, но сега стана паневропейски проблем, според мен трябва заедно да отидем в Брюксел и да заявим  – за зелената сделка сме, нашите деца трябва да живеят в екологична среда, но не може тези цени на емисиите да скачат толкова много, днес 5 евро, утре 65. Европа трябва заедно да каже – не може този ръст на цените на емисиите да е толкова агресивен, защото ще направим икономиките на цяла Европа неконкурентноспособни. Според нас можем веднага да влезем в дискусия с тях за това“. заяви Кирил Петков.

Петков: Не трябва родителите да плащат за частни уроци за да има адекватно образование за децата им

Кирил Петков сподели, че образователната система оттук нататък трябва да бъде такава, че родителите, когато си изпратят детето на училище, да не се налага да допълват знанията с частни уроци за да има адекватно образование. Той  даде пример със своето семейство. За допълнителни уроци по български език и математика дават по 180 лева за най-малката от трите дъщери.

Кирил Петков допълни, че иска Мика Зайкова да бъде каналът за комуникация между ПП и „Има такъв народ“. По казуса с финансирането на предизборната компания той увери, че средствата идват само от негови познати IT компании. А броят на членовете на формацията към момента е 240.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!