Кирил Пеков и Реджеп Таийп Ердоган
Българският премиер Кирил Пеков и турският президент Реджеп Таийп Ердоган

Премиерът Кирил Петков участва във второто издание на Международния дипломатически форум в Анталия.

В рамките на визитата си в Анталия Кирил Петков проведе работна среща с турския президент Реджеп Таийп Ердоган. Сред темите на разговора са били актуални въпроси от двустранните отношения и възможностите за сътрудничество между двете страни, както и последните развития в международен план. Разговорите продължиха около два часа при затворени врати.

„Искам да има една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно. Както знаете, част от природният газ, който ние искаме да купуваме, и част от азерският газ, минават през Турция. Те също така имат и частична собственост в компанията, която би продавала азерски газ. Така че всички тези теми са много подходящи в този момент на нужда от диверсификация в енергийния сектор“, обясни премиерът Кирил Петков преди да отпътува за Анталия от Версай.

На срещата от турска страна присъстваха вицепрезидентът Фуат Октай, директорът на Управлението за връзки на турския президент Фахретин Алтън, директорът на Националното разузнаване Хакан Фидан и говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик.

А от българска страна са Лена Бориславова и Весела Чернева.

Българският премиер Кирил Пеков и турският президент Реджеп Таийп Ердоган

Акцентите в разговора бяха добросъседските отношения между България и Турция. Сред тях се откроиха желанието за по-активно сътрудничество в енергийния сектор, в сферата на икономиката, инфраструктурата и отбраната.

Кирил Петков и Реджеп Тайип Ердоган отбелязаха напредъка и добрата работа по време на двустранните срещи на министрите на транспорта.  Те обсъдиха възможностите за подобряване на транспортната свързаност и изграждането и подобряването на пътните връзки.

Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система. Двамата се съгласиха, че тези политики ще привлекат и повече инвеститори.

Петков приветства Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия.

Ново начало

„Имахме много конструктивна среща с президента Ердоган. Обсъдихме засилването на икономическото сътрудничество, като отбелязахме възможността да се увеличат инвестициите и търговията между България и Турция.“ Това заяви министър-председателят Кирил Петков след разговора си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анталия. По думите на българския премиер с тази среща се слага ново начало на отношенията между Турция и България.

В рамките на разговора беше обсъдена диверсификацията в енергийната сфера, като акцент беше поставен върху газа, преминаващ през Турция. В това отношение министър-председателят Кирил Петков изрази очакване да има по-добри връзки между „Булгартрансгаз“ и турската страна.

Премиерът Петков изтъкна като друг приоритет транспортната свързаност между България и Турция и по-конкретно влаковата връзка между Истанбул и Пловдив. По думите му от сериозно значение е също свързаността на Бургас и Истанбул, особено що се отнася до туристическия сезон.

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че в разговора с турския президент Ердоган е обсъдена решимостта на двете страни за премахване на корупцията при преминаването на общата ни граница.

„Основен приоритет е нито един български, нито турски шофьор да не бъде обект на корупция и обект на застрашаване на спазването на правилата“, категоричен бе българският премиер

По-рано премиерът Кирил Петков участва във втория ден на Световния дипломатически Форум. В рамките на панела лидерите обсъдиха темата за промяната. Премиерът подчерта, че условието да направиш промяна в обществото и в политиката е това да си независим.

Форумът в Анталия се провежда под мотото: „Реконструкция на дипломацията“ от 11 до 13 март. В него участват нас 2500 гости. Сред тях има държавни и правителствени ръководители и външни министри от цял свят, както и представители на бизнеса, академичните среди и неправителствения сектор. Още 10 000 ще вземат участие онлайн при обсъжданията. В течение на три дни ще се обменят мнения по много актуални въпроси на регионалната и международна политика, включително енергийната сигурност, климатичните промени и миграцията.

Предишният подобен форум в Анталия събра 11 държавни и правителствени глави и 45 министри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук