Ще преструктурираме редица предприятия, за да предотвратим злоупотреби. Това коментира служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на брифинг в парламента.

Докладите за тези промени са внесени в Министерския съвет.

Първият е за това компанията „Монтажи“ да се качи директно към Министерството на икономиката. По този начин ще предотвратим ситуации, като тази, в която фирмата строеше без търгове и обществени поръчки в 400 язовира. Накрая бяхме останали с 10 язовира, които бяха празни“, заяви той.

Мярката ще бъде приложена и за дружествата „Еко антрацит“ и „Еко инженеринг“. Те ще бъдат преместени към МОСВ. По този начин ще се гарантира прозрачността

„Третото нещо са самите язовири. Както видяхме, когато се ремонтират на два или пет пъти пазарните цени, накрая отиват към Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. То също е към Министерството на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири всъщност са напоителни, а някои са свързани с риболов. За да избегнем това, правим реструктуриране и в тази посока, обясни Петков

Това предприятие ще отиде към Министерството на земеделието. По думите на Петков, макар да е в последния момент и мандатът на това правителство да е кратък, е важно, че се здава правилната посока.

Според него, ако тези проекти бъдат реализирани, Министерството на икономиката най-сетне ще се превърне в модерно ведомство. Това ще помогне за стратегическата посока за развитие на България и би ограничило много непрозрачното използване на средства.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук