Кирил Петков

Ще предложим нов процес за Северна Македония, много бърз, с ограничена времева рамка, само шест месеца. Това каза Кирил Петков в интервю за „Файненшъл таймс“ броени часове преди да бъде утвърден за министър-председател.

Министър-председателят на България даде знак, че София ще прекрати възпрепятстването на кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС, след като новото му правителство заработи през следващите седмици.

„Например, в македонските учебници България не трябва да се нарича фашистка“, каза той, намеквайки за македонските описания на българските войски, които според интерпретацията на РСМ окупират – а според България освобождават и управляват – днешна Северна Македония през 40-те години на миналия век.

По думите му непосредственото предизвикателство пред новото правителство ще бъде справянето с кризата с коронавируса в страната.

„Със сигурност трябва да увеличим броя на ваксинациите“, каза Петков, чиято партия водеше предизборната си кампания с обещанието да изкорени корупцията и да рационализира държавата. „Ще отделим достатъчно средства за насърчаване на ваксинирането. Ще поканя експерти, ще отидем в болниците и ще покажем ситуацията. Това е колкото здравна, толкова и икономическа програма. Не можем да затворим България отново.“

Според изданието министър-председател ще бъде изправен пред сложен външнополитически баланс в момент, когато Русия играе все по-настъпателна роля.

София ще трябва да действа внимателно в момент на засилване на напрежението в Черноморския регион, където Русия все повече разгръща мускули след анексирането на Крим от Украйна през 2014 г.

„България иска да прекрати зависимостта си от руската енергия“, заяви Петков.

Петков заяви още, че външната му политика ще се съсредоточи върху предотвратяването на въоръжен конфликт „навсякъде в съседство“, но че страната остава западно ориентирана.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!