Кирил Петков
Кирил Петков

Даже не знам дали да го коментирам. От една година слушаме левчета, милиарди. Всички знаем, че тези тези са даже неактуални. Моят въпрос към него (Делян Добрев – б. а.) е дали и той е заредил от „Лукойл“ бензиностанцията резервоара си и по този начин е подпомогнал ужасния режим на Путин.“

Това заяви лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков в Пловдив по повод обвиненията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че сме купували 3 пъти повече нефт при управлението на Денков и Асен Василев и при война в Украйна, съобщава „24 часа“.

„Когато започна войната, ние нямахме никакви други възможности за доставки. Сега всички решихме и успяхме да направим така спирането на дерогацията, с такъв плавен период, че да не се усетят цените“, каза Петков. И добави, че ако беше станало по-бързо, това е щяло да доведе до стрес в системата. Той е категоричен, че не е имало друг доставчик, освен „Лукойл“.

На въпрос има ли вече разбирателство с ГЕРБ за ротацията, съпредседателят на ПП коментира, че твърде много се говори за постове. „Всъщност истинският въпрос е какво искаме да случим в следващите 9 месеца. Като реални действия, като реални реформи, като реални положителни неща за българските граждани“, заяви той. По думите му чак след като поставят целите на кабинета, трябва да обсъждат кой да влезе в него. „За мен темата за ротацията е толкова важна, колкото и тази за регулаторите. Да не кажа, че те са по-важни. И ние трябва да имаме едно реално разбирателство ще имаме ли наистина реформа в тези перманентни структури на властта“, поясни Кирил Петков. За него това са истинските теми, а останалото е повърхностно обяснение защо няма разбирателство.

„Чух Делян Добрев да казва „защо службите не действат повече“. За това съм съгласен с него. Реформа в службите, в регулаторите, прозрачен процес, продължаване на основните приоритети на България“, каза Петков. Според него, колкото по-малко промени в състава на правителството има, толкова по-малко стрес ще се създаде за обществото. „Защото всички видяхме, че то работи добре. С критики, без критики, добре работи“, добави той.

Лидерът на ПП отсече, че уважава решението на премиера Денков да подаде оставка. „Аз го подкрепям. Както подкрепям и Мария Габриел да бъде премиер. Но тук не трябва да говорим кой каква позиция да заема, а какво ще постигнем за България в следващите 9 месеца. Когато решим големите въпроси, кадровите следват“, каза още Кирил Петков. Добави, че позицията на партията за това кой да стане външен министър не се е променила и трябва са има симетрия.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук