Кит белуга, който е заснет да си „играе“ с група южноафрикански фенове по ръгби, може да е избягал от руска военна шпионска програма, твърдят изследователи.

Експертите предполагат, че китът може да е Хвалдимир, недохранен мъжки белуга, за когото се смята, че е изгубено „шпионско“ животно, обучено от руския флот.

За Хвалдимир за пръв път се съобщава през април 2019 г., когато той е открит в близост до Северна Норвегия със сбруя, прикрепена към тялото му и етикет с надпис „Оборудване на Санкт Петербург“.

Известно е, че китът се издига до лодки, за да иска храна и да играе, и изглежда опитомен, което предполага, че той е свикнал да взаимодейства с хората.

Кадрите от преследващия лодката кит и връщане на топката по ръгби на група мъже са гледани повече от 19 милиона пъти в социалните медии.

„Това вероятно е Хвалдимир, някога кит в плен, който може би е избягал от руска военна програма“, казва за видеото Ферис Джабр, пишещ за „Ню Йорк таймс“ и „Саянтифик Американ“.

„Сам, недохранен и ранен, [Хвалдимир] обикаля моретата, търсейки храна и внимание от хората.“

Квад Фин, изследовател на водните бозайници, и Дарън Найш, зоолог, подкрепиха теорията.

Мъж от видеото може да бъде видян с яке с логото на кораб, наречен „Danah Explorer“, който в момента е в норвежки води.

Оригиналният източник на видеото обаче не е известен.

Норвежкият институт за морски изследвания и Фондация Хвалдимир, които помагат да в грижите за кита, все още не са отговорили на искане за проверка на теорията.

По-рано тази година в друго популярно видео се показа Хвалдимир, който помага от водата да бъде изваден един iPhone, който беше пуснат във водата близо до него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!