„Внасяме жалба за касиране на изборите в София. Внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушения на изборния процес. Установихме стотици нарушения на изборните правила, които класирахме в четири групи“.

Това каза Мая Манолова, преди да внасянето на жалбата в Общинската избирателна комисия.

„Нарушения, свързани с избирателните списъци с изборните протоколи, изготвени в секциите; нарушения, свързани с бюлетините и броенето им и нарушения, свързани с организацията на изборния процес”, посочи Манолова и подчерта, че освен липсващите над 100 000 избиратели между двата тура на изборите, обявени за техническа грешка, са установили и разминаване от 6700 души, които са гражданите от страни-членки на ЕС, имащи право да гласуват.

„Това е броят на хората, които според ОИК са включени в избирателните списъци, а според общинската администрация техният брой е само 44”, разкри Манолова и съобщи за множеството разминавания в протоколите, изготвени в секционните избирателни комисии и тези, които са качени в сайта на Централната избирателна комисия.

„Тези разлики – несъответствия, дописвания, поправки и пренаписвания са в над 60% от протоколите на СИК, което са над 900 секции. Тук се включват и празни протоколи, неподписани протоколи, протоколи без фабрични или с различни фабрични номера, протоколи с различни поправки и промени в графите”, уточни Манолова.

Тя изчисли, че на втория тур има близо 7000 недействителни бюлетини.

„На първия тур на кандидат за кмет се падат средно по 500 недействителни бюлетини, на втория тур те вече са 3500”, отчете Манолова.

Бившият омбудсман и кандидат за кмет на София посочи, че в т.нар. ромски секции няма недействителни бюлетини.

„Това потвърждава нашата информация, че в тези секции е гласувано с предварително подготвени и попълнени бюлетини, извън изборните секции”, добави още тя и се оплака от тежки нарушения, касаещи изборния процес и приемането на изборните книжа, както и от манипулациите, създадени от социологическите агенции, които по време на изборния ден са обявявали резултати от екзитпол, които според нея са имали за цел да откажат избирателите да отидат до урните и са били партийна пропаганда.

Манолова изрази и възмущението си от множеството сигнали за контролиран и купен вот и подчерта, че само над 20 сигнала от близо 40 жалби за различни видове нарушения са били подадени от тях, като и до момента никой не им е обърнал внимание.

„Внасяме тази жалба заради справедливостта, заради множеството тежки нарушения и злоупотреби с изборните права на десетки хиляди столичани от изборната машина на ГЕРБ”, мотивира Манолова действията си и заяви, че отговорните за тези престъпления не трябва да оставят без последствия.

„Въпросът е ще има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ, има ли кой да накаже ГЕРБ за изборните нарушения и злоупотреби с гласовете на столичани? Има ли кой да застане зад честността на вота от партиите, институциите, ЦИК”, попита Манолова.

Кандидатът за кмет на район „Искър” Борис Цветков също внесе жалба с искане за повторно преброяване на гласовете във всички секции и касиране на изборните резултати в район „Искър”, „Люлин” и „Красна поляна”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!