Над 600 000 бяха недействителните бюлетини на първия тур на местните избори. Това са 15% от всички гласували. Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг юристът Петър Славов.

„В една нормална европейска държава, недействителните бюлетини са около 1-2%. С 15%, на практика, почти всички балотажи можеха да бъдат решени в друга посока. Така че, да продължим да приемаме тезата, каквато се чу от представители на изборната администрация, че понеже през 2015г. сме имали около 15% недействителни бюлетини, сега нещата били в рамките на нормалното. На мен лично ми изглежда скандално и крайно безотговорна тази администрация”, каза Славов.

Юристът каза, че по закон ЦИК трябва да въведе машинно гласуване навсякъде за следващите избори, каквито и когато да са те.

 „След тези избори стана ясно, че избори по този начин да се провеждат, с методи от 19 век, просто няма как да стане. Наистина се надявам, че ЦИК ще вземат да изпълнят закона и да започнат да работят за въвеждането на машинното гласуване. В закона е записано, че следващите избори, когато и каквито да са те, се провеждат само машинно, освен в най-малките населени места, които са под 300 души. Което означава, че ако няма адекватни действия и не осигури необходимите машини за следващите избори, на практика целият демократичен процес ще е поставен под въпрос. Така че, отговорността на ЦИК е много сериозна. Включвам, разбира се, и отговорността на изпълнителната власт, тъй като в ИК е записано, че ЦИК се подпомагат от Министерския съвет”, коментира той.

Цялото интервю с Петър Славов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук