Машини за гласуване ЦИК

4 дни преди балотажа все още не е ясно дали на втория тур на изборите в неделя ще може да се гласува и с машини. За да стане това трябва да се проведе законова процедура по удостоверяване на устройствата, обясниха от Централната избирателна комисия.

Компетентните органи са три – Министерството на електронното управление и двата института по метрология и сертификация.

Екипите на министерството от снощи вече работят по сертифицирането на машините за гласуване. Очаква се устройствата да работят в непрекъснат режим, а цялостният процес ще протича под наблюдението на експерти от ДАНС.

Процесът ще може да се наблюдава на живо чрез видеоизлъчване. Ще бъде осигурена и възможност на гражданите да наблюдават процеса в реално време на място от 9 часа в сградата на ведомството.

За да има машинен вот в неделя е необходимо и провеждането на нова процедура по доверено изграждане и нов хешкод, уточниха от ЦИК.

Припомняме, че в понеделник Върховният административен съд обяви, че решението на ЦИК да има само хартиени бюлетини не е законосъобразно за балотажа. В резултат от това решение на проведените в неделя местни избори имаше рекорден брой невалидни бюлетини. Представяме ви кратка статистика, в която ясно си личи разликата между невалидните бюлетини при машинния и при хартиения вот:

Невалидни бюлетини статистика
Източник: Отворен парламент

Сега вече може ясно да си отговорим на въпроса защо беше скалъпен целият цирк с евентуалното опорочаване на машините за гласуване в петък

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук