ChatGPT, изкуствен интелект

Китайската народна армия (КНА) е в готовност да използва мощта на изкуствения интелект, за да развие потенциал за водене на т.нар. когнитивна война.

Това се посочва в доклад на изследователи от мозъчния тръст RAND, представен пред китайско-американската комисия по икономика и сигурност на американския конгрес.

Според документа има много причини да се смята, че КНА е способна да инкорпорира генеративен изкуствен интелект в своите кибер способности за провеждане на операции за влияние, включително и такива за подкопаване на демократичните процеси в САЩ и навсякъде по света.

Изследователският екип, воден от Натан Бючамп-Мустафага, нарича това „пробив“ в арсенала от способности на китайските въоръжени сили, който се дължи най-вече на драматичния скок в развитието на изкуствения интелект (ИИ), както и ниската цена, на която ИИ-базираните модели могат да бъдат придобити.

Ключово за този пробив е и намаляването на човешката намеса в провеждането на операции за влияние и оттам – опасността от разкриването им.

Половината население на планетата отива на избори тази година и изкуственият интелект очаква това с нетърпение

Авторите на доклада са на мнение, че Китайската народна армия е в готовност да проведе операции за влияние, базирани на ИИ при евентуален бъдещ сблъсък САЩ-Китай по отношение на Тайван, както и за възпиране на участието на САЩ в подобни операции.

Въпреки че воденето на конгитивна война (война за промяна в мисленето и нагласите) не е припозната официално в китайските стратегически документи, нагласата за развитие на подобни способности е заявявана от изследователи, гравитиращи около Китайската народна армия, се посочва в доклада.

Концепцията на когнитивната война е свързана със спечелването на психологическо над врага с минимум кинетични разрушения, което е различно от китайските концепции от 20 век, където се цели пълното физическо разрушаване на бойните способности и ресурси на врага.

В заключенията си в доклада авторите му се позовават на статии от 2023 година в китайски специализирани издания. В една от тях, публикувана в две специализирани издания (Military Digest и PLA Daily) през юни 2023 година се говори се за използването на ботове с персонализирано съдържание за влияние върху общественото мнение.

В цитираната статия се говори за това, че ИИ може да генерира персонализирано съдържание, което може да бъде публикувано проактивно в социалните мрежи, като това става от името на „кухи профили“, които дори може да общуват автоматизирано, като отговарят на други потребители в коментари.

Тези ботове могат да заменят реални личности и ефективно да разпространяват възгледи и мнения, които отговарят на официалната политика на Китайската комунистическа партия.

В доклада се цитира и друга статия от китайски изследователи, в която се говори за персонализирани операции за влияние срещу малки групи от хора.

От статията става ясно също, че няма необходимост от специално разработване на китайски ИИ модел, а за целта могат да се използват възможностите на ChatGPT за обработване на информация. Този инструмент може съвсем спокойно да да изпълни задачи като персонализиране на конкретните послания в „когнитивните атаки“, като се използва анализ на поведението и индивидуалните предпочитания на потребителите в мрежата.

По този начин може да се провеждат операции върху малък кръг от хора с общи възгледи и виждания, чието мнение да бъде повлияно от подобни атаки.

В друга статия пък се говори за проведена подобна операция, която е успяла да профилира 20 американски политици – конгресмени и сенатори, според публикациите им в социалната мрежа X (Twitter) и така да профилира тяхната политика – дали е прокитайски ориентирана, или не.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук