На снимката: Лай Сяомин по време на процеса /източник: goodwordnews/

Един от най-високопоставените китайски банкери е бил екзекутиран днес. Лай Сяомин, бивш председател на „Huarong“ – една от най-големите контролирани от държавата банки в Китай – е намерен за виновен за подкуп на стойност 260 милиона долара, други злоупотреби с публични средства и за многоженство. Той е бил екзекутиран тази сутрин в град Тиендзин, съобщи държавната телевизия CCTV.

Въперки че екзекуциите не са рядкост в Китай, толкова тежко наказание срещу високопоставен икономически лидер е необичайно. Освен основната сума, за която е обвинен, той бе привлечен под отговорност още за опит за присвояване на 15 милиона долара и злоупотреба с обществени средства в размер на 3,5 милиона долара.

Според съда в Тиендзин злоупотребите са „с извънредно важни средства, при екстремни обстоятелства и с изключителна злонамереност“.

Сяомин е извършил още и престъплението да „живее дълго време с друга жена извън официалния си брак“, от която има и „незаконни деца“.

През януари 2020 година банкерът направи самопризнания, които бяха излъчени по държавната телевизия CCTV. Излъчени са били и снимки на уж негов апартамент в Пекин, със сейфове и шкафове, пълни с пачки пари. Има снимки и на уж негови луксозни автомобили и златни кюлчета, които бил получил като подкуп.

Сяомин обаче твърдял, че не е похарчил и един юан. „Не посмях да харча от тези пари“, заявил той.

В съобщението за екзекуцията не се уточнява начинът, по който е била проведена. Китай пази ревниво в тайна подробностите около екзекуциите на осъдените на смърт.

Според организацията за човешки права „Амнести интернешънъл“ в китайските затвори годишно биват екзекутирани хиляди престъпници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!