средния пръст

Популярно изследване сочи, че езикът на тялото представлява 55% от комуникацията. В нея са закодирани много послания, които имат силно въздействие върху възприемането на отсрещната страна и търсените послания. Част от нея са и жестовете с пръсти, като един от тях е особено универсален в цял свят.

Интересен факт е, че в последните години в България подходът на общуване чрез жестове с широката аудитория от страна на политици и общественици стана все по-разпространен. Съзнателно търсен или не, няма значение, но е факт, че никой не остава безразличен.

„Модата” беше въведена

безкомпромисно от една от най-високите медийни трибуни – Българската национална телевизия и то от нейният най-висш представител, а именно – програмният директор Емил Кошлуков.

Случаят е от февруари 2018-та и предаването „Още от деня”. Тогава Кошлуков демонстрира неприличния жест на два пъти с въпроса „Този знак ще се прави ли така отпред“, зададен към единия от гостите в студиото – Борислав Сандов от „Зелено движение“. Конкретният повод беше актуалният протест за спасяване на Пирин, който се провеждаше тогава и който не подмина и БНТ по маршрута си с искане на оставката на Кошлуков.

Недоволството пред обществената телевизия бе провокирано от начина, по който тя отразява темите за разширяването на зоната за строителство в Национален парк „Пирин“ и тенденциозното, според протестиращите, отношение на водещия.

След няколко дни Кошлуков официално се извини и наблегна на факта, че това е било с цел своеобразна защити на колегите си от нападките на протестиращите. Но „петното” остана и сякаш още повече затвърди негативните нагласи за зависимости в ръководството на обществената телевизия.

Година по-късно зрителите

пред малкия екран отново не бяха пощадени от поведението на представители на властта. През октомври вoeнният миниcтър и лидeр нa пaртия ВМРO Крacимир Кaрaкaчaнoв по врeмe нa прeдaвaнeтo “Дeнят нa живo“ гoрдo рaзвявa cрeдния пръcт нa лявaтa cи ръкa без дори да се опита да го прикрие.

Нeприcтoйнoтo му пoвeдeниe се случи в мoмeнт, кoгaтo се разискваше темата за  прeдceдaтeля нa Върхoвния кacaциoнeн cъд Лoзaн Пaнoв и прeдcрoчнo ocвoбoдeния oт зaтвoрa aвcтрaлиeц Джoк Пoлфриймaн.

“Нe мoжeш дa ми гoвoриш зa прaвилa и мoрaл и дa призoвaвaш cъдa пo-бързo дa рeши cлучaя и дa гo пуcкa. Тoвa нoрмaлнo ли e? Зa кaквo прaвoрaздaвaнe гoвoрим вcъщнocт? Хeлзинкcкият кoмитeт и Cъюзът нa cъдиитe игрaят кoмбинa. Имaшe ли cтaнoвищe oт зaм.-шeфa нa зaтвoрa, чe лицeтo нe ce e пoпрaвилo и нe зacлужaвa дa бъдe прeдcрoчнo ocвoбoдeн? И кaквo излeзe?”, емоцонално реагира той.

Подобно на Кошлуков неприличният жест отново беше оправдан с провокация. „Eдин хулигaн излeзe и пoкaзa cрeдeн пръcт, и кaзa тoвa e пoздрaв зa зaм.-дирeктoрa, cпoмeнa гo пo имe“, възмути ce Кaрaкaчaнoв, показвайки неприличния жест.

Последният подобен случай е от преди дни

по време на протеста на ресторантьорите, който се проведе пред Министерски съвет. Тогава една случка за по-малко от минута разбуни духовете и беше обсъждана дни наред, а именно – показал ли е или не зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов среден пръст от прозореца на институцията.

Освен официална позиция, че това не е така, последва и гостуване в Нова телевизия. Симеонов подробно обясни, че при отварянето на прозореца с цел да запознае с мащабите на протеста, е бил обиждан от група, стояща „встрани” от протеста, а той размахал показалец към главата с цел „вие нормални ли сте?”. Той акцентира на факта, че подкрепя исканията на бранша, но не е и обиди по негов адрес.

Средния пръст дори излезе извън пределите на страната и се намеси и в и без това деликатните преговори със Северна Македония.

„Идва ми да покажа среден пръст на българите“. Това скандално изказване направи премиерът Зоран Заев в ефира на местната телевизия ТВ21.

Поводът беше въпрос от водещия на предаването „Клик плюс“ Борян Йовановски дали иска да покаже средния пръст на българите след ветото, което страната ни им наложи за присъединяване към ЕС

„Това е най-лесно. Идва ми, как да не ми идва. Имам цялото право на света да го направя след всичко, което сме направили“. Той обаче поясни, че се е поучил от грешките на своите предшественици, че такъв език не води до нищо добро.

Прав е премиерът на съседната ни държава.

Подобен вид публична комуникация, независимо от обстоятелствата, е недопустима. Особено, когато идва от изпълнителната власт.

Освен за липса на възпитание и усет, прибягването до подобни жестове олицетворява безпомощност за аргументация и първичност в реакциите – все неща, които не би трябвало да бъдат толерирани. Още повече, ако се отнасят до овластени хора, определящи човешки съдби.

Политиците да имат едно на ум, че ако продължават да ни показват средните си пръсти, ние ще им покажем средния пръст на изборите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!