БНТ

Настоящият генерален директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков ще се кандидатира отново за поста. Това съобщава “Дневник”, след разговор с Кошлуков.

Камен Воденичаров, другият евентуален кандидат за поста, за когото се казваше, че ще бъде предложен от “Има такъв народ”, пък се отказва от участие в конкурса. Това било потвърдено от него, отново пред “Дневник”. Вестник “24 часа” също пише, че Воденичаров потвърдил отказа си пред тях. Актьорът обяснил, че стигнал до това решение след много разговори, размисъл и проверки.

Освен актьор в първото предаване на Слави Трифонов “Ку-Ку”, Воденичаров понастоящем е водещ в телевизията на лидера на “Има такъв народ”.

Според Закона за радио и телевизия мандатът на генералния директор на БНТ е 3 години. Генералният директор се избира от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Кошлуков пое поста през 2019 година, а мандатът му изтича на 10 юли 2022 година. Срокът за кандидатстване в конкурса за избор на нов генерален директор на обществената телевизия е на 27 май в 17:00 часа. Към момента – само ден преди това, от Съвета за електронни медии съобщават, че никой не е подал документите си за участие.

Сигурен участник в конкурса според “Дневник” остава Сашо Диков, водещ на предаването “ЕвроДикоФ” по „Евроком“. В четвъртък Диков потвърдил пред „Дневник“, че се готви за представянето си.

Появи се информация за участието на бившия шеф на новините на bTV Венелин Петков, а още и за Люба Кулезич, автор на предаването “Честно казано с Люба Кулезич”, което в момента се излъчва по “Евроком”.

Пред ДЕБАТИ.БГ Люба Кулезич отхвърли информацията, че ще се кандидатира за шеф на БНТ.

“Нямам никакво намерение да се кандидатирам за шеф на БНТ. Веднъж играх този филм, видях как става изборът, в никой случай това не е честен избор – не и при този Закон за радиото и телевизията, не и при този СЕМ, не и при този начин на избиране на регулатор. Всеки, който го направи – с наивното чувство, че може да се състезава истински, трябва да отиде и да изпие един леген студена вода”, заяви Люба Кулезич пред ДЕБАТИ.БГ.

Изслушванията на концепциите за управление на БНТ на кандидатите за нов генерален директор ще бъдат на 27 и 28 юни, а на 29 юни членовете на СЕМ ще гласуват. За да бъде избран нов генерален директор, той трябва да получи най-малко три гласа от петимата членове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук