Шолц

Русия няма да спечели войната си в Украйна и президентът Владимир Путин не трябва да диктува условията на мирното споразумение, заяви в четвъртък германският канцлер Олаф Шолц.

След като не успяха да превземат украинската столица Киев или втория град Харков в тримесечната си война, руските сили се опитват да установят пълен контрол над източната част на Донбас, а също така напреднаха и в южната част на страната въпреки твърдата украинска съпротива и строгите западни санкции срещу Москва.

„Путин не трябва да печели тази война и аз съм убеден, че няма да я спечели“, заяви Шолц в речта си на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос. „Превземането на цяла Украйна сега изглежда по-далечно, отколкото в началото на войната.“

Въпреки че някои предложиха Украйна да преговаря с Путин и да обмисли отстъпването на територия, Шолц отхвърли идеята да се позволи на Путин да диктува условията на споразумението.

„Няма да има диктуван мир“, добави Шолц. „Украйна няма да приеме това, както и ние.“

Путин вероятно ще започне сериозни преговори едва след като приеме, че войната не може да бъде спечелена, което прави непрекъснатата подкрепа на Запада за Украйна от съществено значение, каза той.

Шолц обаче не засегна украинските искания за доставка на повече тежки оръжия на Киев, въпреки конкретните искания на украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Давос в сряда.

Киев се стреми да се сдобие с германски бойни машини на пехотата „Marder“, а в идеалния случай и с основни бойни танкове „Leopard“, но не е постигнал значителен напредък с правителството в Берлин, каза Кулеба.

Надявайки се да отслаби икономиката на Русия и по този начин способността й да води война, Шолц заяви, че Германия ще прекрати вноса на руски петрол до края на 2022 г. и също така ще намали зависимостта си от руския газ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук