Руските власти призоваха 6 държави да изтеглят корабите си от пристанището на Мариупол. Сред тях е и българският кораб „Царевна”. Това съобщи руската агенция „Интерфакс“ в четвъртък.

Акваторията на пристанището Мариупол може безопасно да се използва от граждански кораби, опасността от мини е елиминирана, съобщи в четвъртък руското министерството на отбраната.

От там съобщиха, че шест чуждестранни товарни кораба остават в пристанището на Мариупол, въпреки създадените от руската страна условия за безопасен изход.

„Призоваваме дипломатическите мисии на България, Доминиканската република, Либерия, Панама, Турция, Ямайка и Международната морска организация да повлияят ефективно на собствениците на кораби в пристанището в Мариупол, за да ги доведат до местата на постоянна регистрация“, заяви началникът на Националния център за управление на отбраната Михаил Мизинцев

Русия призовава да се повлияе на собствениците на чуждестранни кораби в пристанището в Мариупол, за да бъдат преместени те в местата на постоянна регистрация.

Корабът „Царевна” се намира в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна, като на 18 април по-голямата част от моряците се прибраха в България. По собствено желание на борда на кораба останаха капитанът и още двама души.

Борбата за Мариупол продължи близо 3 месеца, като превърна града в руини. Последната крепост на украинските военни – „Азовстал”, беше напусната през изминалата седмица и защитниците на града се предадоха, а градът премина под руски контрол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук