затворени, заведния, ресторанти, помощ

Сдружението на заведенията както и представители на различни асоциации на ресторантьорския бранш излизат на протест пред Министерски съвет от 12 часа днес. Демонстрацията ще се проведе под мотото „Марш на свободата“. В протеста ще се включат представители на бранша от цялата страна, не само собственици на заведения, но и десетки работещи в сектора, които твърдят, че до момента не са получили почти никаква подкрепа от държавата.

Ресторантьорите ще издигнат икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на фирмите, както и да им се разреши да работят.

„Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Надяваме се да бъдем чути“, заяви преди Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Според него около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, като с всеки изминал месец този процент се увеличава.

Основният дълг и отговорност на двете асоциации е да защитават интересите на бранша. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от първа необходимост, се казва в изявление на двете организации.

От бранша заявяват, че единственото ни желание е да работят. Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението, заявяват от сдружението на заведенията. Последиците от това са загуба на работни места и фалирали предприемачи. За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ни подкрепят, казват от сдружението.

Искаме отваряне на всички затворени бизнеси, призовават още представителите на бранша.

Вчера се проведе среща на министъра на здравеопазването с Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, на която беше решено заведенията да отворят на 1 март, а нощните клубове ако позволява обстановката две седмици по-късно. Беше обещано и изплащане на всички помощи за бизнеса до края на януари.

По-късно обаче другите организации в бранша казаха, че не са съгласни и обявиха, че ще нарушат забраната и ще отворят на 1 февруари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!