Ресторантите ще отворят от 1 март, а нощните заведения – 15 дни по-късно и в зависимост от епидемичната ситуация, стана ясно след срещата на здравния министър Костадин Ангелов и представители на бранша, съобщава БНР. Споразумението става паралелно с новата промяна в позицията на Българската асоциация на заведенията, чийто председател Ричард Алибегов в рамките на часови съобщи, че демонстративно отваряне на 1 февруари няма да има, но после отново се върна на старата позиция, че то ще се състои.

Компенсациите

Съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров обясни:

„Компенсация ще може да бъде получена за целия февруари месец. Ако се отворят заведенията през февруари, няма да може да бъдат изплатени средства на колегите. От това произтича предложението“.

Представителите на на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са поискали да има предвидимост и възможност за планиране от страна на ресторантьори и хотелиери.

На извънредно правителствено заседание по-рано беше решено срокът на извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължен до 30 април.

Протестно отваряне?

Пред бТВ по-рано днес Ричард Алибегов от БАЗ заяви, че засега отваряне на 1 февруари няма да има, защото „за всяко едно повишаване на бройки, от негова страна /на здравния министър – бел. ред./ ще бъдем сочени с пръст, че ние сме основните виновници за това нещо, затова на този етап ще се откажем“.

По-късно пред „Медиапул“ обаче той е съобщил, че „не са верни информациите, които се въртят в публичното пространство, че сме се отказали“. Така след промяна в позицията на 180 градуса и обратно засега изгрежда остава вариантът, при който в началото на идния месец някои от ресторантьорите ще отворят незвисимо от наредбите на здравните власти.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!