Кийра Найтли

Британската актриса Кийра Найтли обяви, че повече няма да бъде заснемана гола от мъже режисьори, съобщава Би Би Си.

35-годишната звезда на „Гордост и предразсъдъци“, „Анна Каренина“, „Карибски пирати“, „Изкупление“, „Наистина любов“ и „Ритай като Бекъм“ заяви, че част от нейното решение е нежелание да пропагандира „мъжкия поглед“ – в теорията на феминизма, така се нарича образът на реалността от гледна точка на хетеросексуален мъж.

„За мен няма абсолютно табу, но не и с мъж режисьор – каза тя в интервю за подкаста на „Chanel Connects“ – Отчасти това е гордост, а отчасти мъжки поглед“.

От 2015 г., когато стана майка, Найтли включи в договорите си клауза да не се снима с голо тяло. Освен това тя си запазва правото да не участва в сцени, ако ги смята за неприемливи за себе си.

Актрисата казва, че по принцип не е против секса във филмите, но това сега не е за нея.

„Не съм готова да участвам в тези ужасни секс сцени, където всички са потни и стенат. Това не ме интересува. Понякога си казвам: да, тази еротичната сцена ще бъде на мястото си и някой трябва да изглежда секси, но търсете други за това. Имам достатъчно високо мнение за себе си и тялото ми вече е родило два живота, така че просто не искам да заставам гола пред група мъже“, каза тя.

Найтли добави, че във филми, които говорят за женски опит и преживявания, тя би искала да участва, но с жена режисьор.

„Ако това е история за майчинството, за това колко необикновено е женското тяло и как изведнъж започвате да виждате себе си по съвсем различен начин, как се случват промени в тялото, които е трудно да си представите преди майчинството, тогава бих предпочела да изследвам всичко това с режисьор жена, която може да го разбере. Но сега ще ми бъде много неудобно да се опитвам да въплътя гледната точка на мъжа за нещата“, добави актрисата.

Най-новият филм на Найтли е комедията-драма „Неправилно поведение“, която излезе миналата година, за феминистко движение през 1970 г. в Лондон, опитващо се да наруши конкурса за красота.

По-рано актрисата заяви, че забранява на дъщеря си да гледа анимационни филми на Уолт Дисни, в които жените са изобразени по начин, който тя не харесва.

Членовете на движението „MeToo“ срещу сексуалното насилие във филмовата и други индустрии повдигнаха въпроса за етичното отношение към актрисите при заснемането на еротични сцени.

Сега много студия наемат специални „координатори на секс сцени“, за да се уверят, че за изпълнителите на такива епизоди те са удобни и към тях се отнасят с уважение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук