Нидерландското правителство

Нидерландското правителство няма да отстъпи от комендантския час, въведен заради коронавируса, въпреки трите нощи на бунтове от хора, които то нарече „измет“. Такова определение им даде финансовият министър Вопке Хукстра.

„Няма да капутилираме пред хора, които разбиват витрини“, каза Хукстра

цитиран от холандската информационна агенция ANP. Хукстра каза, че отговорните за бунтовете в няколко града не са законни протестиращи, като добави: „Изметът прави това“.

Стотици младежи участваха в размирици снощи и нападнаха полицаи в градове в Нидерландия, разгневени от строгите мерки, наложени заради коронавируса, предаде ДПА, като се позова на органите на реда.

За трета поредна вечер на различни места в страната се събраха хора, за да протестират срещу нощния полицейски час, въведен в рамките на борбата с епидемията.

Размирици имаше в десетина града, включително Амстердам, Хага и Ротердам. По данни на полицията са били арестувани над 151 човека.

Участниците в размириците изпочупиха прозорци и разграбиха магазини, разрушиха автобусни спирки, запалиха огньове и атакуваха служителите на реда с пиротехнически средства и камъни.

Според медийни информации при насилието са пострадали също така журналисти и операторски екипи. Полицията съобщи, че до полунощ до голяма степен е успяла да овладее ситуацията. Размириците обаче са продължили на някои места, включително в Ротердам. Заради безредиците е било прекъснато движението на влакове.

Съобщено беше, че участници в размириците са се опитали да влязат в болници, а полицията до голяма степен е отцепила входовете и линейките е трябвало да бъдат пренасочвани към други здравни заведения.

Властите в засегнатите градове смятат, че в безредиците са участвали различни групи, включително хора, които отричат коронавируса, както и футболни хулигани.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!