Ангела Мерлек избори
На снимката: Ангела Меркел - канцлер на Германия

Начело на Съвета на Европейския съюз Германия ще отделя главно внимание на отношенията с Китай – страната, претендираща за световно лидерство.

Пандемията от COVID-19 прикова още по-голямото внимание на германските политици към ролята на Китай не само заради китайския произход на коронавируса, но и заради растящото осъзнаване на факта, че без Китай сме за никъде, че именно Пекин, а не Вашингтон, а още по-малко Москва, се превръща в главен център на световно влияние.

Германският канцлер Ангела Меркел реши да постави именно отношенията с Китай в центъра на външната политика на Европейския съюз, чието председателство през втората половина на тази година ще поеме от Хърватия. Отношенията с Русия, за които тя говори все по-критично, не са сред външнополитическите приоритети на германския канцлер.

Политическото завещания на канцлера

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи политически проекти на Ангела Меркел, която реши да не се кандидатира повече за канцлер на изборите следващата есен. По тази причина предложеният от нея нов дневен ред може в определен смисъл да се смята за политическо завещание или напътствия към европейците.

„Отношенията с Китай ще бъдат външнополитически приоритет на нашето председателство в Съвета на Евросъюза“, каза тя, представяйки на 27 май вечерта своето виждане за дневния ред на ЕС. То бе представено на видеоконференция, организирана от близката до консерваторите Фондация „Конрад Аденауер“. „Европейският съюз има голям стратегически интерес активно да изгражда отношенията с Китай, един от главните действащи играчи през текущото столетие“, посочи Меркел.

Много руски политици и експерти също смятат Китай за такъв. Руските участници в онлайн конференцията „Потсдамски срещи“ също определиха Китай като един от полюсите на бъдещия двуполюсен свят, в който вторият център на влияние ще бъдат САЩ. Директорът на Института за международна икономика и международни отношения /ИМИМО/ акад. Александър Динкин смята, че САЩ и Китай ще се окажат по-силни от всички останали държави, които ще бъдат отслабени в резултат на световната криза, предизвикана от пандемията от коронавирус.

Цивилизация с история от 5000 години

Ангела Меркел е на друго мнение. Тя не смята, че короновирусът ще подкопае позициите на Китай на международната сцена, по-скоро ще бъде точно обратното. По време на своята реч Меркел разказа, че в разговорите си с нея китайските представители били много учудени, разбирайки, че целият свят говори единствено за подема на тяхната страна и нарастващата й международна роля. „В техните очи – това е древна цивилизация с 5000 години история, която само се завръща на централното място на световната сцена, което е заемала в продължение на много столетия“, поясни канцлерката. И европейците не трябва само да развиват търговско-икономическите си отношения с тази държава и да поддържат протоколни контакти, но и да имат предвид „колко решително Китай претендира за водеща роля в съществуващите структури на международната архитектура“.

Кой може да се превърне в противотежест на Пекин? Да стане вторият полюс в света? Ангела Меркел даде са се разбере, че нито една друга държава сама не може да направи това. И дори обединена Европа се нуждае от партньор за това – САЩ, както и Съединените щати – Европа.

Канцлерът признава, че „сътрудничеството с Америка в настоящия момент е по-трудно, отколкото бихме желали“. Но то е безалтернативно: „Трансатлантическите връзки, сътрудничество и съюз със САЩ и НАТО са били и ще останат централна носеща основа на нашата външна политика и политика на сигурността“. При това зависимостта на Европа и Америка е взаимна: само заедно те могат да се противопоставят на международните предизвикателства и да осигурят поддържането на мира и сигурността в света.

Форматът „17+1“ – политическият проект на Пекин

Ролята на Китай беше главна тема на дискусията в „Конрад Аденауер“ след изказването на Меркел. Мико Хуотари, директор на германския институт MERICS, който изучава Китай, обърна внимание на опитите на Пекин да внесе разкол в трансатлантическите отношение и да раздели самите европейци. По тази причина той смята, че Меркел абсолютно правилно подрежда външнополитическите приоритети на Евросъюза. „Китай не е на прага на Европа, той вече е тук“, каза експертът.

Френският посланик във ФРГ Ан-Мари Дескот нарече Китай едновременно и партньор, и конкурент на Европа, с който никой не може да се мери самостоятелно. В тази връзка тя напомни за предприеманите през последните години опити на Пекин да действа в Европа, заобикаляйки Брюксел. Има се предвид така нареченият формат „17+1“, където „1“ е Китай, а „17“ редица страни от Източна и Централна Европа както членки на ЕС, така и извън него.

Заместник-председателят на ПГ на консерваторите в Бундестага Йохан Вадупел нарече този формат сериозна пречка по пътя на изработването на съгласувана политика на Евросъюза по отношение на Китай.

С Русия – не партньорство, а само мирно съжителство

Любопитното е, че нито един от участниците в дискусията не посочи Русия сред страните, партньорството с която би могло да помогне на Евросъюза да бъде достойна конкуренция на Китай световната сцена. Те не споменаха нито веднъж Русия. А канцлерът Ангела Меркел?

Европа не е неутрална, а част от политическия Запад и именно това обстоятелство определя характера на нейните отношения с Русия. Има различни причини, заради които тези отношения трябва да бъдат добри. Сред тях Меркел посочи географската близост, общата история, необходимостта да си сътрудничим в решаването на някои международни проблеми, икономическите връзки, но не и създаването на обща противотежест на Китай.

В отношенията с Русия Меркел си поставя достатъчно скромна цел – дори не партньорство, само мирно съжителство. Тя се старае да води с Русия „критично-конструктивен“ диалог. Критичен, защото Русия, според нея, многократно е нарушавала международното право, точките на Хелзинкския заключителен акт и европейската конвенция за правата на човека.

„Русия създаде в непосредствено съседство пояс от нерешени конфликти и в нарушение на международното право анексира украинския полуостров Крим. Тя поддържа марионетни режими в отделни региони на Източна Украйна и извършва нападения с хибридни средства срещу страните със западна демокрация, включително срещу Германия“, заяви Меркел.

Така че Русия ще заема вниманието на Германия на поста председател на Съвета на ЕС, защото Берлин смята за необходимо всеки път да обръща внимание на фундаменталните нарушения на международното право, подчерта канцлерът.

*Текстът е на Никита Жолквер от „Дойче Веле“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!