Китай

Китай обяви в петък, че ще удари американския внос на стойност 75 милиарда долара с нови мита от 1 септември и 15 декември, като отмъщение за планираното увеличение на митата от Вашингтон. Наказателните мита ще варират от 5 до 10 процента за 5 078 артикула от САЩ, съобщи Митническото бюро на Държавния съвет на Китай.

Пекин също обяви, че ще наложи 25-процентови мита за автомобили от САЩ и 5-процентови за авточасти от 15 декември.

Китай вдигна наказателните мита за американски автомобили и авточасти по-рано тази година като мярка за добра воля, докато течаха търговските преговори.

Повишаването на митата от САЩ „доведе до непрекъсната ескалация на китайско-американските икономически и търговски търкания, нарушавайки консенсуса, постигнат от двамата държавни глави в Аржентина, и консенсуса, постигнат в Осака“, се казва в декларация на Митническото бюро на Държавния съвет на Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи сериозни наказателни мита за 250 милиарда долара китайски стоки, като допълнителните нови мита за стоки от 300 милиарда долара ще влязат на още два кръга, от 1 септември и 15 декември. Той обеща бърз отговор на решението на Китай да започне да прилага нов кръг от мита за стоки от САЩ и каза на американските фирми да намерят „алтернатива“ на това да произвеждат своите продукти в Китай.

В поредица от емоционални туитове Тръмп не намекна какъв ще бъде отговорът му към Пекин. Той „нареди“ на американските компании да променят своите производствени стратегии, но не каза как ще наложи това си искане.

„Ще отговоря на китайските мита днес следобед – каза Тръмп – Огромните суми пари, направени и откраднати от Китай от САЩ, година след година, в продължение на десетилетия, ще трябва и трябва да СПРАТ.“

Според Тръмп на „нашите страхотни американски компании се нарежда незабавно да започнат да търсят алтернатива на Китай, включително да върнете вашите компании У ДОМА“. Той призова американските компании да произвеждат продуктите си в САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!