Прокуратурата обнародва нова серия от доказателства по разследването срещу тримата служители на „Тад груп“, обвинени в кибертероризъм заради източването на личните данни на над 5 млн. българи от базите данни на Националната агенция за приходите. Досега от прокуратурата съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на хаос в обществото. Според обвинението доказателствата са изключително обезпокоителни, тъй като се касае за атака срещу държавността.

Новите разговори пък ясно сочат, че извършителите са знаели точно какво правят и в деянието има умисъл. Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация, пише в новото съобщение на разследващите.

До настоящия момент тя два пъти оповести данни от досъдебното производство. Тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане. Сега са публикувани три документа, които съдържат експертна справка, която установява идентичност в съдържанието на имейла, изпратен до няколко медии, с текст, за който се твърди, че е намерен в служебния компютър на Кристиян Бойков.

Ивзадени са и разпити на шестима свидетели по случая, които работят в различни фирми. Някои от тях разказват, че знаят за „Тад Груп“ от медиите, но някои от тях споменават, че са се срещали с Георги Янков и Кристиян Бойков или са получавали имейли от Иван Тодоров с предложения да станат техни клиенти. Прокурорите представят и още един запис на разгивир от видеокамера на тераса в офиса на „Тад груп“. Твърди се, че той е проведен между Георги Янков и служител във фирмата, който е свидетел по разследването. Според прокуратурата разговорът е проведен малко след ареста на Кристиян Бойков – на 16 юли в 13.05 ч. Голяма част от разговора обаче „не се разбира“.

Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази, пише още в съобщението на прокуратурата. Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!