викинги
Викингите също са имали своите страхове

Викингите са свързвани с нападения, убийства, жестокости и грабежи и това, което учените съвсем наскоро откриха, е твърде неочаквано на фона на представат за скандинавските разбойници. Думата викинг произлиза от древнонорвежкото „vikingr“, което, според най-разпространената версия, е свързано със скандинавските думи за залив и фиорд, като съвпада и с названието на норвежката област Вик. Думата викинг (буквално „човек от фиорда“) е използвана за морски разбойници, които са действали в крайбрежните води, докато се укриват в закътани заливи и фиорди.

В продължение на два века и половина крайбрежието на почти цяла Европа е пропищяло от „посещенията“ на северняците, но последните проучвания показват, че ирландският народ може би е спасен от изчезване именно от викингите, съобщава RTE.

Оказа се, че населението на Ирландия е било в „сериозен упадък“ преди пристигането на викингите, според нови изследвания. 

Предполагаше се, че ирландското население се е радвало на стабилен растеж през вековете до глада през 1840-те, но това се оказа невярно. Учените от Кралския университет в Белфаст са направили оценка на броя на населението в миналото, която показа, че е имало намаляване в продължение на около 200 години, преди викингите да се заселят в Ирландия през 10 век.

Специалистите направиха това, използвайки строги алгоритми за научни данни, за да анализират база данни от археологическите обекти, открити през годините на „Келтския тигър“, когато имаше бум в строителството на магистрали и други проекти.

Д-р Роуан Маклафлин каза, че населението на Ирландия е преминало в необясним спад около 700 г. сл. Хр.

„Милиони хора са живели в Ирландия през праисторията и най-ранните християнски времена – каза той – Около 700-а година това население в Ирландия мистериозно навлезе в упадък, може би поради война, глад, чума или политически вълнения. Въпреки това е нямало нито една причина или еднократно събитие, тъй като спадът е бил постепенен процес. Викингите се заселват в Ирландия през 10 век, по време на фазата на упадък и въпреки че са малко на брой, те са по-успешни от „туземците“ в разширяването на своето население. Днес генетичните доказателства предполагат, че много ирландци имат малко кръв от викинг. Тази голяма база данни разкри напълно нова перспектива за миналото, която просто не можахме да получим по друг начин“ – каза той.

Ема Хана, водещ автор на публикацията, който продължава работата си с докторското си изследване, добави:

„Често в археологията ние сме фокусирани върху интерпретирането на доказателствата от един археологически обект, но анализирането на количеството данни по този начин ни позволява да мислим в дългосрочен план. Сега знаем тези широки тенденции, можем по-добре да разберем подробностите от ежедневието.“


Изследванията от Университетското училище на „Queen’s of Natural and Built Environment“ са публикувани в „Journal of Archaeological Science“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук