пазар, Ухан
на снимката: пазарът за диви животни в Ухан

Властите в китайския град Ухан отказаха да пуснат екипа на Световната здравна организация, предаде Би Би Си. Двама от учените вече са поели към Китай – единият обаче е бил върнат, а другият се намира в транзитна държава. СЗО съобщи, че проблемът е заради визите.

Дългоочакваната мисия бе съгласувана с Пекин през декември след месеци на преговори със здравната организация. За първи път коронавирусът бе засечен именно в Ухан.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебреезус заяви, че е „много разочарован“, че Китай все още не е издал необходимите разрешения за влизането на екипа на организацията.

„Уверен съм, че Китай ускорява вътрешната процедура за възможно най-бързото разполагане“, каза той пред репортери в Женева, обяснявайки, че е бил в контакт с висши китайски служители, за да подчертае, „че мисията е приоритет за СЗО и международния екип.

СЗО работи от месеци за изпращане на 10-членен екип от международни експерти в Китай с цел изследване на животинския произход на пандемията и как точно вирусът за първи път е преминал към хората.

Миналия месец беше обявено, че разследването ще започне през януари 2021 г. Двамата членове на международния екип, които вече са отпътували за Китай, са тръгнали рано във вторник, съобщиха от СЗО.

Covid-19 бе открит за първи път в китайския град Ухан в централната провинция Хубей в края на 2019 г. Първоначално се смяташе, че вирусът произхожда от пазар, на който се продават екзотични животни за месо. Предполагаше се, че именно тук вирусът е преминал от животните към хората.

Но произходът на вируса остава спорен. Сега някои експерти смятат, че вирусът може да не е тръгнал от въпросния пазар.

Някои изследвания предполагат, че коронавирусите, способни да заразят хората, може да циркулират неоткрити в прилепите от десетилетия. Не е известно обаче какъв междинен животински вид е предал вируса между прилепите и хората.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук