Предприети са действия за закупуване на хеликоптер за медицинска евакуация с европейски средства. Това съобщи по време на днешното заседание на правителството министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той представи пътна карта, разработена от здравното министерство за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани.

Министър Ангелов и че се работи за осигуряване на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната.

„Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България“, посочи министър Ангелов.

Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването й на здравния министър. Бойко Борисов допълни, че когато има възможност ще продължи изпращането на наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

Проблемът с липсата на медицински хеликоптери излезе на дневен ред след последните инциденти в планините у нас през уикенда. Планински спасители признаха, че ако са разполагали с хеликоптер операцията в Стара планина, която продължи 11 часа е щяла да приключи за час и половина. В момента България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!