изборите

Властта се оказа готова за избори на 28-ми март. Това стана ясно от днешните изявления на премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цвета Караянчева. След като се говореше как пандемията може да забави вота сега се оказа, че управляващите нямат нищо против датата на парламентарните избори да бъде първата възможна, а именно 28-ми март.

По думите на премиера Борисов датата вече е била публично обявена от президента, въпреки че все още не е издаден указ за насрочване на изборите.

„От тук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали – съответно президентът Радев“, заяви Борисов по време на днешното заседание на правителството.

Парламента има готовност.

Нека президентът излезе и да каже защо иска да промени датата на изборите, призова от Кърджали по-рано тази сутрин председателят на парламента Цвета Караянчева. Според нея със започването на консултации със здравните власти държавният глава търсел начин да забави провеждането на изборите.

„Народното събрание е на разположение. Мандатът е до 26 март. Имаме готовност дори и да сме в предизборна кампания между 26 февруари и 26 март, ако датата на изборите е 28 март, по Конституция да свикваме извънредно заседание на Народното събрание. Законопроектите могат да минават в рамките на една седмица с намалено време между първо и второ четене. Имаме готовност и ще отговорим на динамичната ситуация“, заяви председателят на парламента.

Парламентът има готовност за спешни промени в Изборния кодекс, така че да бъде гарантирано правото на глас на болни от Covid-19 и карантинирани, допълни Караянчева. Според нея промените могат да бъдат направени дори по време на предизборната кампания.

Вчера президентът Румен Радев започна консултации със здравните власти, за да може да вземе решение информирано решение за датата за провеждане на изборите. Според управляващите обаче държавният глава се опитвал да се отметне от първоначалното си желание да насрочи вота за 28-ми март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!