Сега е времето за консултациите. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на подготовката на вота. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като участва в богоявленския ритуал по освещаване на бойните знамена в столицата. Държавният глава отговори на нападките на управляващите, че със започналите вчера консултации търсел начин да забави провеждането на вота.

„Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да ги отлага. Това е безочие. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите“, заяви Радев.

Според президента властите не са са готови за изборите.

„Целта на консултациите не е датата, а начинът за провеждане на изборите. Аз посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да имат достатъчно време институциите, но не виждам готовност за тези избори“, заяви още държавният глава.

Президентът подчерта още, че датата на изборите е негово задължение, но организация и провеждането на вота – на правителството.

„За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и правото на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, за мен има значение как ще бъдат одитирани машините, каза още Радев.

Президентът съобщи, че заедно с вицепрезидента Илияна Йотова продължават по плана за консултации. Предстои среща с Обществения съвет към ЦИК и с ръководството на комисията. Организирана е и видеоконферентна среща с представители на българските общности зад граница.

Събота и неделя президентът ще се срещне с извънпарламентарно представените формации, като ще бъдат поканени и парламентарно представените партии. Указът ще излезе до края на януари, каза още Румен Радев.

По повод заявката на ДПС, че не биха подкрепили втори мандат на Радев, той заяви:

„Логично е партията на Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган. Избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами“, допълни президентът.

Според Радев категорично трябва да има промени в законите, за да могат да гласуват хората в карантина и в изолация. Трябва да има и надеждно логистично осигуряване и друг тип организация за изборите в условия на пандемия, допълни президентът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!