Администрацията на Хонконг взе решение да отложи за неопределено време придвижването на законопроекта за екстрадиция, предизвикал масови протести в града. Законопроектът, който щеше да даде възможност граждани на Хонконг да бъдат съдени в Китай и това можеше да засегне политически обвиняеми, е част от опита на Китай подмолно да съветизира бившата британска колония в разрез с поетите по догово задължения да запази автономията на града.

Поддръжниците на закона твърдят, че съществуват предпазни мерки, които да предотвратят екстрадирането в Китай на лица, които са изправени пред религиозно или политическо преследване.

Критиците на законопроекта обаче смятат, че жителите на бившата британска колония ще станат жертва на дълбоко дефектната съдебна система на Китай и това ще доведе до по-нататъшна ерозия на съдебната независимост на града.

Гражданите реагираха остро на поплъзновението и проведоха серия от енергични протести, най-мащабният от които събра на 9 юни 1 милион участници. Имаше сблъсъци с полицията и употреба на сълзотворен газ. В сряда разглеждането на закона на второ четене бе отложено, след като десетки хиляди демонстранти блокираха сградата на Законодателния съвет на Хонконг.

Протестиращите, излезли на улицата в горещото време, облечени в бяло, включват широк кръг хора – от бизнесмени и адвокати до студенти, продемократични фигури и религиозни групи.

Полицията използва гумени куршуми и сълзотворен газ срещу групите, които се опитаха да щурмуват сградата. В сблъсъците над 80 души бяха ранени, а 11 инициатори на безредиците бяха задържани. На 16 юни опозицията свиква нова многохилядна демонстрация.

Проектозаконът позволява на властите в града да екстрадират нарушители и престъпници в комунистически Китай и други държави. Хонконг е част от Китай, но има широка автономия, която не включва само отбраната и външната политика. В същото време правораздаването в двете страни е твърде различно. Протестиращите се опасяват, че в Китай могат да бъдат екстрадирани противници на режима в Пекин, правозащитници и изобщо дисиденти и свободомислещи хора.

В резултат на натиска от улицата главният управител /премиер/ на Хонконг Кери Лам заяви, че правителството отлага за неопределено време законопроекта, защото  е взело предвид ситуацията през последните дни. Тя изрази надежда, че след това решение отново ще стане възможно да се възстанови комуникацията с различните обществени сектори. Тя обаче намекна, че въпросът не е напълно приключен, като каза, че ще се извърши още „разяснителна работа“ и ще се изслушат „различните гледни точки на обществото“. Това може да се тълкува като намерение за нов бъдещ опит да се прокара някаква форма на отхвърления закон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!