хонконгски паспорт /ляво/ и британски задморски паспорт /снимка: voanews.com/

Китай заяви в петък, че няма да признае британския национален задграничен паспорт за жителите на Хонконг след 31 януари, тъй като Великобритания планира да приеме милиони хора от бившата си колония за пребиваване и евентуално за британско гражданство впоследствие, съобщи „Voice of America“.

Говорителят на външното министерство Китай Жао Лиджиян заяви пред репортери, че „опитът на британската страна да превърне голям брой хора от Хонконг във второкласни британски граждани напълно промени естеството на първоначалното разбиране на двете страни за тези задгранични паспорти.“

Джао заяви, че подобен ход „сериозно накърнява суверенитета на Китай, грубо се намесва в делата на Хонконг и вътрешните работи на Китай и сериозно нарушава международното право и основните норми на международните отношения“.

Решението на Пекин е в отговор на обещанието, дадено от британското правителство, да предложи убежище на жителите на Хонконг след репресиите на комунистическата власт срещу несъгласните.

„Изключително горд съм, че въведохме този нов маршрут за хоноконгските граждани да живеят, работят и да създават дом в нашата страна – заяви британският премиер Борис Джонсън в изявление – По този начин ние уважихме нашите дълбоки връзки в историята и приятелството с хората на Хонконг и сме се застъпили за свободата и автономията, ценни за Великобритания и Хонконг“, се казва в изявлението.

Според плана 5,4 милиона жители на Хонконг ще имат право да живеят и работят във Великобритания в продължение на пет години и след това да кандидатстват за гражданство.

Когато британският задграничен паспорт беше издаден за първи път преди прехвърлянето на Хонконг под китайско управление през 1997 г., той предлагаше на хонконгските граждани, родени преди прехода на властта, само правото да посещават Великобритания в продължение на шест месеца, но не и да работят там или да станат британски граждани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук