Депутатите решиха да има нова правна фигура – прокурор, който да разследва главния. Това стана след приетите на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от ГЕРБ.

Новият прокурор ще с мандат 5 години, а не както беше предложено първоначално – 7 години. Той ще се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с не по-малко от 15 гласа с явно гласуване, въпреки че от съвета излязоха с отрицателно становище по отношение на това предложение.

Филип Попов от БСП попита дали с фигурата на прокурор по разследването на главния прокурор не се създава поредният „Франкещайн” в правната наука.

По думите му трябва да се потърси отговор на това кой предлага тази фигура и кой го избира.

От своя страна Крум Зарков от БСП заяви, че не вижда смисъл от създаването на новата фигура.

„Какъв е смисълът от създаването на новата фигура, след като всичко ще върви както досега. Тази фигура е безсмислена”, бе категоричен депутатът и добави, че най-вероятно много скоро ще бъде необходимо да се правят нови промени.

Вносителят на законопроекта Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че има нужда от такава фигура и те застават зад тази си позиция.

„Трябва да се въведе една такава фигура, за да се изпълнят направените препоръки към нас от страна на нашите европейски партньори и да се отговори на обществените очаквания“, заяви той и подчерта, че текстовете са претърпели редица промени между първо и второ четене.

Припомняме, че това предложение не срещна одобрение от Венецианската комисия. В началото на месеца, нейни представители изразиха изненадал от идеятаи изразиха опасения, че има риск да бездейства на поста си. Акцентирано е, че подобна фигура не е част от световната практика и определи решението за нейното създаване като „странно“.

Длъжността на независимия прокурор е предвидена в проектозакон и е в отговор на заключението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) отпреди над 10 години, че в България няма ефективен механизъм за наказателно разследване на главния прокурор.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!