Гимназия "Ейбрахам Линкълн" /сн: Уикипедия/

Бордът, занимаващ се с проблемите на училищата в Сан Франциско гласува за премахване на имената на Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн, Даян Файнщайн и редица други политици, конкистадори и исторически личности от държавните училища, след като служителите ги сметнаха за недостойни за честта.

След месеци на дебати и национално внимание, бордът гласува с 6-1 във вторник в полза на преименуването на 44 училища в Сан Франциско с нови имена, без връзка с робство, потисничество, расизъм, геноцид или подобни критерии.

Членовете на борда многократно твърдяха, че е преименуването е необходимо, предвид равносметката на страната с нейните конфедеративни паметници и други символи на расисткото минало. Историческите фигури, на които са кръстени 44-те училища, „значително намалиха възможностите на хората сред нас за правото на живот, свобода и стремеж към щастие“, се посочва в резолюцията, одобрена във вторник.

„Това е послание към нашите семейства, нашите ученици и нашата общност –  каза Марк Санчес, член на борда – Това не е само символично. Това е морално послание. „

Средното училище „Джеймс Денман“, например, е кръстено на първия високопоставен държавен служител, който отказва на китайските ученици държавно образование. Отдадеността на натуралиста Джон Муир към запазване дивите земи на страната „за бяла наслада“ поражда мисъл за утвърждаване на „бялото превъзходство“ на екологична основа. Вашингтон, Томас Джеферсън и Джеймс Мадисън са притежавали роби.

Критиците нарекоха процеса на преименуване прибързан и недостатъчно проучен, въз основа на пламенността на момента, а не на факта. В един случай комисията не знаеше дали средното училище на Рузвелт е кръстено на Теодор или Франклин Делано.

 „Подкрепям някои от училищата да бъдат преименувани, но има много училища, които не се нуждаят от преименуване – заяви един от гимназистите в Лоуъл в публичен коментар – Има много историческа небрежност, която е допусната, защото те нямат историк в консултативния комитет. В листата на Google на комисията по преименуването те цитират Wikipedia като източник. Като ученик в гимназията в Лоуъл дори не ми е позволено да използвам Уикипедия като източник за моите статии по история, камо ли да похарча милиони долари за преименуване на училище, което може дори да не се нуждае от преименуване.“

Други твърдят, че историята трябва да преценява живота на човека като цяло. Линкълн беше в списъка заради отношението му към коренните жители на Америка, но „Линкълн е и любимият президент на президента Обама“, заяви в публичен коментар Лопе Яп, младши, заместник-председателят на асоциацията на възпитаниците на гимназията „Джордж Вашингтон“.

„Аболиционистът Фредерик Дъглас похвали Линкълн. Няколко историци опровергаха заключението на консултативния комитет относно Линкълн. Маунт Върнън ви изпрати писмо, в което възхвалява Вашингтон и цялостните му постижения, дори след като посочи тъмната история на Вашингтон “ – посочват критиците.

Даян Файнщайн, старши сенатор на Калифорния и местен жител на Сан Франциско, който е с паднала популярност на местно ниво през последните години, беше добавена към списъка, тъй като, бидейки кмет на Сан Франциско, тя замени вандализирано знаме на Конфедерацията, което беше част от дългогодишен флаг пред кметството.  Името на началното училище Dianne Feinstein се появява многократно по време на публичен коментар, като много са „за“ и „против“ промяната на името на училището.

Лондон Брийд, кмет на Сан Франциско, каза, че макари и да разбира значението на имената на училищата и важността да се изпитва гордост с името на училище, тя смята, че преименуването на тези училища не трябва да бъде приоритет, когато учениците все още не се връщат в класните стаи заради пандемията.

„Нашите ученици страдат и трябва да говорим за това да ги настаним в класните стаи, да им осигурим подкрепа за психичното здраве и да им осигурим необходимите ресурси в това предизвикателно време – каза тя в изявление – Нашите семейства са разочаровани от липсата на план и са особено разочаровани от факта, че обсъждането на тези планове дори не беше включено в дневния ред на снощното заседание на училищния съвет.“

Някои имена, предложени като заместители в публичния коментар, включват Барак и Мишел Обама и Ричард Брадли – активистът на чернокожите, облечен като войник от Съюза, за да премахне знамето на Конфедерацията от Гражданския център в Сан Франциско, докато Файнщайн беше кмет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук