ракети, ядрени ракети

Руският президент Владимир Путин подписа закон за удължаване на Договора между Руската федерация и Съединените щати за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, наричан още START-3, до 5 февруари 2026 г. Това беше съобщено на уебсайта на Кремъл, цитирано от ТАСС.

Федералният закон влиза в сила от деня на официалното му публикуване.

Както се съобщава на уебсайта на Кремъл, законът ратифицира споразумението за удължаване на Договора от 2010 г., сключено на 26 януари 2021 г. между Русия и САЩ под формата на размяна на ноти.

„Удължаването на договора отговаря на националните интереси на Руската федерация, позволява да се поддържа прозрачността и предвидимостта на стратегическите отношения между Русия и САЩ, да се поддържа стратегическа стабилност в света, както и има положителен ефект върху международната ситуация и насърчаване развитието на процеса на ядрено разоръжаване“, отбеляза Кремъл.

Русия и САЩ подписаха договора START-2 през 2010 г. Според неговите условия всяка страна намалява стратегическите си нападателни въоръжения по такъв начин, че седем години след влизането в сила на документа и след това общият им брой няма да надвишава 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети (МБР), подводни балистични ракети (ПБР) и тежки бомбардировачи (ТБ), 1 550 бойни глави, 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки на МБР, ПБР и ТБ.

Администрацията на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп бе заявила, че не възнамерява да подновява споразумението в сегашния му вид, наричайки го „лоша сделка“. Белият дом предложи и да се увеличи броят на страните по договора, като покани Китай в него, но Пекин отхвърли тази идея.

Администрацията на президента Джо Байдън зае противоположната позиция по въпроса. На 22 януари говорителят на Белия дом Джен Саки обяви, че САЩ подкрепят удължаването на договора за пет години. Според нея документът отговаря на интересите на националната сигурност на САЩ.

На 26 януари Москва и Вашингтон обмениха дипломатически ноти относно постигането на споразумение за удължаване на Договора СТАРТ. Руският президент Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън в телефонен разговор във вторник изразиха задоволство от този факт. Същата вечер руският лидер внесе в Държавната дума законопроект за ратифициране на споразумението за удължаване на Договора за пет години – до 5 февруари 2026 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук