На 26 март Китай ще стартира фючърсен договор, доминиран от юана. През последното десетилетие имаше няколко „фалстарта”. Този път обаче договорът получи одобрение от Държавния съвет на Китай, пише OilPrice.com.

Така „петроюанът” ще стане реален и Китай ще може да оспорва господството на „петродолара”.

Адан Левинсън, главен инвестиционен директор на Graticule Asset Management Asia (GAMA), предупреди миналата година, че Китай, планира фючърсен договор за петрол, доминиран от юана. По думите му това може да се окаже много негативно влияние на инвеститорите.

Това може да се окаже и „смъртоносен удар” срещу иначе отслабения долар и да повиши световното значение на юана.

Предупрежденията за случващото се дойдоха още през 2015г. „Газпром Нефт” – третият по големина производител на петрол в Русия, реши да се отдръпне от долара и се насочи към юана, и други азиатски валути.

Иран предприе сходни действия.

Същата година Китай започна да работи по проекта „Един пояс-един път”, което доведе до повишаване цената на юана.

Но през 2015г. петродоларът все още имаше шанс, защото вносът на петрол в Китай бележеше връх. Сега, когато Китай е водещият световен потребител на петрол, Пекин може да упражнява известно влияние върху Саудитска Арабия и да плаща за петрола в юани.

При всички положения САЩ вече е в голяма опасност.

Всичко това е на фона на обявените от американския президент Доналд Тръмп мита върху китайските стоки.

Китайският вицепремиер Хан Чжън предупреди, че евентуална търговска война ще навреди на всички, но не посочи какъв може да бъде следващият ход на Пекин.

В изявлението си, направено пред световни бизнес лидери на световен икономически форум, вицепремиерът призова за сътрудничество, за да може икономическата глобализация да бъде от полза за всички.

Евентуална „търговска война не служи на ничии интереси“, подчерта той. „Тя само ще доведе до сериозни последици и негативно отражение“.

Хан не спомена поименно президента на САЩ Доналд Тръмп, но други китайски представители вече са заявявали, че Пекин е готов да защитава интересите си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!