Пикът на епидемията от коронавирус в Китай като цяло е преодолян, заяви говорителят на Държавната комисията по въпросите на здравеопазването Ми Фън.

„В момента, с изключение на Ухан, във всички градове на провинция Хубей в течение на една седмица не е регистриран нито един нов случай на зараза”, каза той.

Извън провинция Хубей са регистрирани 7 нови случая, 6 от които са при хора, пристигнали отвън. Намалява броят на заболелите като цяло. Тези данни се приемат като доказателство, че пикът на тази вълна от епидемия в Китай е преодолян.

Вчера на извънредния Съвет по сигурността в Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов каза, че пикът на коронавируса ще е през септември. Министър-председателят се позова на прогнози от експерти.

Но щом Китай, откъдето започна епидемията и където вирусът взе най-много жертви вече е овладял разпространението на болестта, вероятно вървим към по-малко апокалиптични сценарии. Разбира се, болни от коронавирус вече има в над 100 държави, но те са значително по-малко отколкото в Китай.

Учените активно работят и по ваксина срещу коронавируса, което също е добра новина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!