Приходите на руския енергиен гигант „Газпром“ са паднали с 41,1% през януари в сравнение със същия период на 2019 г. и едва надхвърлиха 3 млрд. долара, съобщи в. „Ведомости“.

Доставките спаднаха с 11% до 18,3 милиарда кубически метра. м. Според оценките на „Интерфакс” през януари износът на синьо гориво по газопроводи от Русия за страни, извън ОНД може да достигне около 13,4 милиарда кубически метра.

След няколко години подред на рекорди в износа и приходите от продажби на газ за страни извън ОНД, „Газпром“ бележи рязък спад и по двата показателя от началото на 2020 г.

Общата тенденция към намаляване на световните цени се формира през 2019 г. поради намаляване на темповете на растеж на търсенето на газ и предлагането на втечнен природен газ.

В началото на 2020 г. в Европа – ключовият пазар за „Газпром“ – ситуацията се влоши от необичайно топла зима и излишък от натрупани резерви в очакване на газова война между Русия и Украйна.

Спот цените на европейските газови хъбове – почти 57% от дългосрочните договори на руската компания са обвързани с тях – през януари паднаха от 148 долара за 1000 куб. метра. почти един и половина пъти.

На 10 март в холандския Title Transfer Facility 1000 куб. м доставката на газ за април струва 101 долара.

От февруари допълнителният натиск върху световните газови котировки се упражнява от коронавирусната епидемия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!