Церемонията по запалване на олимпийския огън за тазгодишните Летни олимпийски игри в Токио ще се проведе днес без публика.

На събитието ще присъстват президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах и ръководителят на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос.

Броят на гостите е ограничен до минимум заради епидемията от коронавирус.

След като бъде запален от слънчевите лъчи на стадион „Панатенаик“ в Атина, олимпийският огън ще премине през 31 града в Гърция и ще обиколи 15 археологически обекта.

Ще бъдат изминати 3 500 километра, докато следващата седмица, на 19 март пристигне на Олимпийския стадион в Атина.

В гръцката столица той ще бъде предаден на организаторите на Летните олимпийски игри в Токио.

Заради ситуацията с коронавируса днес на запалването ще присъстват само стотина гости, представители на Международния олимпийски комитет и Токио 2020. Броят на журналистите също е ограничен до минимум.

Вчера премина успешно генералната репетиция на паленето на олимпийския огън, която също беше без публика.

Заради коронавируса се говореше, че Олимпийските игри могат да бъдат отложени. Но кметът на Токио Юрико Койке опроверга тези твърдения.

„Отмяната на Олимпиадата през 2020 г. е немислима, въпреки че класифицирането на коронавируса като пандемия вероятно ще има някакво влияние върху игрите”, заяви в четвъртък кметът на Токио.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!