Риши Сунак
на снимката: Британският финансов министър Риши Сунак

Британският финансов министър Риши Сунак представи новия бюджет на страната, в който се отделя специално внимание на епидемията от коронавирус. „Знам колко са разтревожени хората…това, което всеки трябва да знае е, че правим всичко възможно, за да поддържаме хората си здрави. Това е надпартиен проблем”, предава „Гардиън“.

Министърът каза, че „ще преодолеем това заедно”. То има и други въпроси, на които трябва да се обърне внимание. Той добави: „Скоро имахме избори, на които хората гласуваха за промяна…този бюджет осигурява тази промяна. Да, това е бюджет, който гарантира сигурност днес, но е и план за утре”.

Риши Сунак, Борис Джонсън
на снимката: Британският финансов министър Риши Сунак и премиерът Борис Джонсън

В своето експозе Сунак обърна специално внимание на предизвикателствата от коронавируса в областта на общественото здраве, но също така напомни на хората, че правителството има други приоритети, като например, „равенство” в цялата страна.

  • Коронавирус

Сунак обяви, че правителството ще отдели 30 млрд. британски лири, включително за социално подпомагане и подкрепа на бизнеса, за болнични и за местна помощ.

7 мрлд. британски лири ще получат фирмите и гражданите, а 5 млрд. се заделят за здравеопазване.

Министърът каза, че Великобритания отделя повече пари за справяне с коронавируса, от която и да е държава.

Това е изключително голям бюджет за покриване на спешни случай. Това означава, че правителството приема изключително сериозно заплахата от коронавируса за икономиката, коментират анализатори. Реципрочни действия предприема и националният трезор, за да се подготви за евентуална рецесия.

  • Благополучие

Сунак обяви 1 млрд. британски лири допълнително финансиране, включително фонд, в размер на 500 милиона паунда, за подпомагане на местните власти.

Всеки, който реши да се подложи на доброволна карантина, ще получава болничен.

Сунак каза, че милиони самоосигуряващи се лица също ще се нуждаят от помощ. Правителството обещава да осигури по-бърз и лесен достъп до обезщетения.

Социалните плащания при нетрудоспособност ще започват от първия ден, не от осмия. Минималният доход за универсален кредит се премахва. Изискването за физическо посещение на бюрата по труда ще бъде премахнато – всичко ще може да се прави по телефона или онлайн.

Това бяха изисквания на редица депутати от камарата на общините, за да се гарантира, че хората, които са болни, също ще получават пари. В противен случай може да се изкушат да ходят на работа и да рискуват да заразяват колегите си.

  • Подкрепа за бизнеса

Финансовият министър обяви, че са отделени 2 млрд. паунда за изплащане на болнични за 2 млн.  малки фирми, с по-малко от 250 служители.

Правителството отпуска 1 млрд. паунда, за да гарантира заемите.

Предвиждат се и други облекчения за фирмите, които са много разтревожени от евентуалните последици от коронавируса, вкл. ако търговията се забави или служителите излязат в болничен.

  • Икономически растеж

Министърът прогнозира ръст на икономиката, след удара на коронавируса, от 1,1% през 2020г., а през следващите години между 1,3 и 1,4%.

Ръстът в икономиката е влошен, дори без да се отчита въздействието на коронавируса, което е доста негативна новина, пишат експерти.

  • Заеми

Финансовият министър каза, че заемите на страната ще достигнат 2,1% от БВП тази година, а през следващите ще нараснат почти до 3%.

Той добави, че се очаква външният дълг като дял от БВП да спадне до 79,5% през тази година.

Бюджетният дефицит се очаква да нарасне до 40,2 млрд. паунда през тази и следващата година. Планът на правителството е доста амбициозен – до 2023г. се предвижда дефицитът да бъде 33,3 млрд. паунда.

  • Мита за горивата

Финансовият министър каза, че митата за горивата ще останат същите и през следващата година. Депутатите от Торите яростно се обявиха срещу повишаването на акцизите, заявявайки, че това ще отблъсне избирателите им и очевидно са спечелили битката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!