Елизабет II
На снимката: британската кралица Елизабет II

Британското кралско семейство е зорко наблюдавано от милиони хора в целия свят. Още от възкачването си на трона, кралица Елизабет II е под светлините на прожекторите, като пресата следи всяко нейно действие, тоалет и жест.

Макар че са кралски особи голяма част от династията се занимава с благотворителна дейност, а част от тях са имали редовна работа преди да спечелят титлите херцог или херцогиня.

Лесно е да се предположи, че кралица Елизабет II и нейните наследници са много богати, но е трудно да се каже кой е най-заможният от всички.

Какво правят кралските особи, за да печелят пари?

№1 Кралицата получава пари от данъкоплатците

Това е безвъзмездна финансова помощ, която постъпва през данъците. В замяна на това кралицата се е съгласила да дава 15% от печалбата си на британското правителство. С тези пари се поддържат дворците, пътуванията и заплатите на служителите на кралското семейство.

Кралица Елизабет II и принц Чарлз

№2 Кралицата има тайно портмоне

Кралицата разполага с личен доход, наречен „Тайно портмоне”. Това са приходите от 45 600 декара земя, собственост на семейството. В това число попадат жилищни и бизнес сделки, както и търговски и земеделски земи. Само това носи на кралицата около 26 млн. на година.

№3 Личното богатство на кралицата

Смята се, че Елизабет II разполага с 414,7 милиона долара.

Кралица Елизабет II
на снимката: Кралица Елизабет II

№4 Всичките й деца са милионери

Със сигурност всички претенденти за трона започват живота си със „златна лъжичка”. Принц Чарлз има около 100 милиона долара, принц Филип – 20 милиона. Принц Уилям и принц Хари имат по 40 милиона. Меган Маркъл влезе в семейството с 5 милиона долара заради актьорската си кариера.

Кралица Елизабет II

№5 Кралицата има ценна колекция, която струва милиони

Колекцията от картини и произведения на изкуството, която притежава кралското семейство, струва милиони.

№6 Семейството притежава цялото злато

Става дума за златото на Великобритания. Част от доходите на семейството идват и от факта, че имат активи, които включват минерали като варовик, въглища, пясък, гипс и разбира се, злато. Семейството притежава почти цялото злато и сребро във Великобритания. В това число попада и злато, което може да изкопаете в задния си двор, например.

Кралица Елизабет II

№7 Принц Уилям работи

Принц Уилям е първият член на кралското семейство, който някога е имал трудов договор. Той е работил като пилот на Източноанглийската въздушна линейка. Ако има цивилни, които са ранени или болни в отдалечени части на Англия, той ще отиде да ги спасява. Това му носи доход от около 62 000 долара годишно. Повечето от приходите му обаче отиват директно в благотворителни организации по негов избор.

№8 Семейството печели от вятъра

Кралското семейство печели много пари от възобновяема енергия през последните години. През 2016г. са получили 31 милиона долара от бизнес сделки с вятърни паркове.

Кралица Елизабет II

№9 Кралицата инвестира в акции

Тя гледа сериозно на този бизнес. Според Би Би Си, Елизабет II купува акции най-вече на британски компании със „син чип” – реномирани фирми, финансово стабилни и с дългогодишен опит. От това е спечелила 14,89 милиона долара.

№10 Притежават делфини

Освен десетките имоти, дворци, сгради и земи, които притежават, кралското семейство има известно влияние и в животинския свят. Част от дивата природа попада под юрисдикцията на двореца. Според закона, кралицата има фауни, които са нейна лична собственост. Това означава, че всяка риба, която плува в река Темза – лебеди, китове, есетри или делфини, принадлежат на кралското семейство.

Кралица Елизабет II

№11 Бижутата

Броят на бижутата и тяхната стойност е почти неопределим. Някои от камъните, които имат в колекцията си, са толкова редки като Голямата африканска звезда, която е най-големият ясно изрязан диамант в света. Само той беше оценен на 2,5 милиона долара, а това беше преди повече от 110 години. Това би било близо 63 милиона долара днес. Това е само едно от многото бижута, които имат кралските особи. Това не включва короните, скиптрите, мечовете или над 23 000 скъпоценни и полускъпоценни камъни, които притежават. Твърди се, че тази колекция бижута струва над 3 милиарда долара.

№12 Колекция от марки

Кой каза, че събирането на марки е глупаво? Кралицата има една от най-ценните колекции на марки в света, която се предава по наследство. Макар да не е ясна точната й стойност, експертите предполагат, че колекцията струва 10 милиона британски лири, а някои оценки достигат до 100 милиона.

кралица Елизабет II, корги

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!