Две генномодифицирани бебета са родени в Китай от една жена, а друга е бременна с такова, съпбщи държавната информационна агенция на Китай – „Синхуа“, базирайки се  на доклада от проведеното разследване на случилото се.

Както е известно, през ноември китайският учен Хе И Юкуи от „Южния университет по наука и технологии“ в Шенжен съобщи новината за двете момичета близначки – Нана и Лулу. Редица изследователи в тази област обаче се съмняваха, поради липсата на потвърждение от каквато и да е институция или друг учен. Ученият е на 34 години и наред с науката се занимава и с предприемачество в областта на биотехнологиите. Много богат е. Пародоксът е, че по образование е физик, макар че се занимава и с генно инженерство.

В доклада се казва, че ученият „е организирал екип по проекта, включващ чуждестранен персонал, който умишлено е избегнал наблюдението и е използвал технология за редактиране на гени (или така наречените ножици – CRISPR / Cas9 технология) на човешки ембрион с цел възпроизвеждане, която е официално забранена в много страни, включително – Китай ”. Засега за участниците в екипа нищо не се съобщава и не се знае – поне официално.

Между март 2017 и ноември 2018  екипът набрал и подготвил осем двойки, за да участват в експеримента – засега прекратен с едно раждане и още една бременност. Законът в Китай обявява такива дейности за незаконни. Близначките са от семейство, в което са болни от СПИН. Двете бебета са поставени под държавно медицинско наблюдение. Потвърдено е, че според ангажимента на учения, поет с генната технология, двете бебета са невъзприемчиви към СПИН.

Междувременно Министерството на науката и технологиите нареди всички дейности в тази област да бъдат спрени за проверка.  Агенция „Синхуа“ съобщава, че срещу ученият Хе И Юкуи е започнало наказателно разследване за престъпление. Разследването на работата на Хe установи, че комисията за преглед на етиката в болницата за жени и деца Harmonicare, която според учените е одобрила неговите изследвания, не е регистрирана в здравните власти на града. Самото здравно заведение отрича да е знаело за експеримента.

Някои медии твърдят, че ученият е задържан под домашен арест, чака го обвинение за корупция и подкуп и може да бъде осъден дори и на смърт. Проф. Робин Ловел-Бадж от института „Франсис Крик“ в Лондон, който организира срещата на върха на генетиката в Хонг Конг, където беше обявено откритието, казва: „Информацията, която имаме, предполага, че той живее в апартамент на университета и това жилище е под силна охрана. Не е ясно дали е под охрана, което означава домашен арест или охраната е там, за да го защити. Подозирам и двете.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук