коронавирус
Ранното разхлабване на мерките е опасно

Китайските здравни власти актуализираха данните за броя на заразените и починалите от коронавируса от Ухан, пише АФП. Открити са 3235 нови случая, с което общият брой на заразените надхвърли 20 хиляди и вече е 20 400.

Потвърдена е и смъртта на още 64 пациенти, които са прихванали вируса и са развили болести в резултат на това. Всички са от най-силно засегнатата провинция Хубей. Така общият брой на починалите се увеличи на поне 425 в рамките на Китай.

Ръководството на Китайската комунистическа партия призна, че е имало пропуски в работата на службите при засичането и контролирането на вируса от Ухан, пише АФП. Политбюро призова за „подобряване на националната система за здравеопазване“, след като според органа, който има най-голяма власт в Китай, „са демонстрирани слабости и трудности, които реакцията на сегашната епидемия е извадила на показ.“

Самокритичните думи дойдоха след като официален Пекин разкритикува чуждите държави и най-вече Съединените щати, че всяват ненужна паника, като спират полетите до Китай и въвеждат други ограничения и предупреждения.

Но в изявлението за грешките в страната Политбюро отбелязва, че е необходимо „да се направи повече за надзора на пазарите и да се действа със здрава ръка срещу незаконната търговия с диви животни.“

Политбюро казва също, че повече не трябва да се изпада в ситуация на недостиг на хирургически маски и друго предпазно облекло, както се е получило сега.

Местните власти в провинции с общо население над 300 милиона души, сред които най-населената провинция в Китай Гуандун напоследък заповядаха всички граждани да носят предпазни маски на публични места. Но произвеждането на толкова много маски не е лесна работа, още повече че епидемията избухна по време на празнуването на Китайската нова година, когато много хора са в почивка и фабриките не работят с пълен капацитет. В добавка властите в Китай удължиха ваканцията, за да спрат движението на милиони хора по празниците, което може да разпространи болестта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!