Си Дзинпин
На снимката: китайският президент Си Дзинпин

Затварянето на дисиденти в психиатрични болници без никаква законова процедура остава текуща практика в Китай. Това заяви вчера група правозащитници, които обвиняват китайската здравна система в сговор с властите, предаде „Франс прес“. Десетилетия наред властите в Пекин са използвали системата от психиатрични болници в страната, известна като „Анкан“, за репресии срещу политзатворниците.

В публикуван вчера доклад на организацията „Safeguard Defenders“ със седалище в Мадрид се казва, че тази „разпространена и рутинна“ практика продължава въпреки реформите от първите години на 21 в., засилили контрола на съдилищата над китайската психиатрична система.

Повечето данни са от разговори с жертви и техни близки, качени в интернет от китайската организация „Civil Rights and Livelihood Watch“. Разглеждат се случаите на 99 китайци, настанени в психиатрични клиники по политически причини между 2015 и 2021 г.

И „през 2022 г. Китайската комунистическа партия продължава редовно да затваря (свои) политически мишени в психиатрични болници, при все че преди повече от десет години бяха предприети промени в правната сфера, които да сложат край на тази варварска практика“, се казва в текста.

ККП има възможност да отстрани хората, подписващи петиции, и активистите от юридическата система, отнемайки им надеждата да се консултират с адвокат или да отидат на съд, като им се поставя диагноза „душевноболен“, която ги изолира в социален план, дори след като бъдат освободени“, добавят правозащитниците.

Според документа „лекарите и болниците в съучастничество с ККП подлагат жертвите на медицински безполезна хоспитализация без съгласието им и насилствено им дават лекарства“.

Авторите изброяват затворници, които твърдят, че са били бити, изолирани и подлагани на електрошок.

Сред държаните като затворници в психиатрии се споменава например млада жена, която излъчила в Туитър клип, показващ как замазва с боя портрет на китайския президент Си Дзинпин. Също и мъж, поискал от Пекин обезщетение за рана, получена по време на военната му служба.

Потърсено от АФП, китайското здравно министерство не дало никакъв отговор.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук