главен комисар Николай Николов
На снимката: главен комисар Николай Николов

„За населението на община Своге са осигурени 99 хиляди литра питейна вода в различни разфасовки“. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет днес главен комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Решението е взето на правителството заседание днес. Работи се и за възстановяване на водохващането в село Искрец, посочи Николов. 

река Искрецка
Пътят на река Искрецка. Снимка: Google Maps

По думите му жителите, останали без вода, по адресна регистрация са 12 хиляди души, но вероятно става дума за много повече предвид летния сезон и многото деца, които прекарват ваканцията в региона.

На 15 места в Своге се раздава питейна вода и вода за битови нужди, каза Николов и уточни, че цистерните са различни, предвид изискването на санитарните органи да не се допусне несертифицирана питейна вода за употреба от гражданите.

Работи се и за възстановяване на водохващането в село Искрец, каза още комисар Николов и допълни: „Там получихме съдействието на министъра на регионалното развитие за консултиране със специалисти, хидрогеолози, които познават планината, да подскажат възможните най-удачни варианти за възстановяването на водата“.

Главен комисар Николов каза, че от вчера са засегнати няколко рибарника и към момента около 40 тона риба трябва да бъде унищожена по безопасен начин. С тази задача се е заело земеделското министерство и БАБХ.

Той съобщи още, че изграденото водохващане под връх Петрохан ще бъде изцяло насочено към село Искрец, така че да опитат да възстановят водните количества, които отиват към река Студена, оттам в каптажа на село Искрец. „Надяваме се да даде резултат, очакваме такъв до един-два дни“, коментира Николов.

„Има и един друг резервен вариант, който хидрогеолозите ще изследват, и той е да се свържем с голямо подземно езеро от мрежата пещери, която е с дължина около 200 километра, и да се реши въпросът в близко време“, допълни той.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук