китайски дрон

Китай продава най-модерните си „напълно автономни“ военни дронове, предизвикващи опасения, че това може да доведе до кървава баня в Близкия изток, пише „Дейли Стар“. Продажбата на бойни дронове, подобрени с ИТ, в региона, има потенциални катастрофални последици.

Проф. Тоби Уолш от Университета NSW в Австралия казва:

„Не би било възможно да се защитите от тях. След като открият стрелба, всеки човек на бойното поле ще бъде мъртъв.“

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че Китай продава дронове, програмирани сами да решават кой да живее или умре. Той каза на конференция за изкуствения интелект:

„Докато говорим, китайското правителство вече изнася някои от най-модерните си военни летателни апарати в Близкия изток, като в същото време се подготвя за разработка на свои безпилотни апарати от ново поколение. Освен това китайските производители на оръжие продават дронове, рекламирани като способни на пълна автономия, включително способността да провеждат смъртоносни, целенасочени удари.“

Австралийският онлайн магазин news.com.au съобщава, че контролирана от държавата китайска отбранителна компания преговаря за продажбата на своя въоръжен дрон Blowfish A3 в Пакистан и Саудитска Арабия.

Д-р Малкълм Дейвис, анализатор от Австралийския институт за стратегическа политика, казва, че не е странно, че няма дебати относно продажбите в Китай.

„Не е необходимо авторитарните противници да водят вътрешен дебат за смъртоносното автономно оръжие като западните либерални демокрации, тъй като те не отговарят пред своя народ. В Китай или Русия няма движение „забрани убийците-роботи“. Режимите просто разработват и разгръщат оръжията и – в този случай – ги изнасят за подобни режими в Близкия изток“ – каза той.

За сметка на това обаче американските военни планират етичен кодекс за използване на изкуствен интелект. Западните държави възнамеряват да се справят с „роботите-убийци“ с безпилотни системи с помощта на човешка сила.

Д-р Дейвис казва:

„Докато ние ще осигуряваме гаранция, че зад нашите безпилотни системи стоят хора с политически надзор върху използването, е напълно възможно противниците ни да оборудват напълно автономни летални системи.“

По думите му това би могло да им даде предимство в бъдеща война.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!