Новите американски мита на вноса на стоки от Китай влизат в сила от днес. Това потвърди президентът на САЩ Доналд Тръмп пред журналисти.

Държавният глава заяви ясно, че е готов да се стигне до остра ескалация на търговската война между двете най-големи икономики в света.

От полунощ администрацията на САЩ започна да налага новите мита върху китайския внос. Ефектът им се изчислява на 34 млрд. долара, като тази мярка е само първата стъпка от серията нови тарифи.

Тръмп коментира търговската война между двете страни пред журналисти, които го придружаваха на предизборна обиколка в Монтана.

Администрацията му твърди, че Пекин използва хищнически тактики, за да превъзмогне технологичното господство на САЩ.

Тези тактики включват киберкражби, а също и изнудване американските компании да предадат технологиите си в замяна на достъп до китайския пазар.

Президентът заяви, че САЩ са готови занапред да обложат допълнително китайски внос на стойност около 500 млрд. долара, ако Пекин откаже да отговори на изискванията на Вашингтон. Тръмп вече наложи мита върху вноса на стомана, алуминий, слънчеви панели и перални машини.

Анализаторите посочват, че започващата търговска война може да придобие световен мащаб.

От своя страна Китай обвини САЩ за започването на „най-голямата търговска война в икономическата история“.

„Този тип на облагане с мита е типично търговско малтретиране и сериозно застрашава сигурността на глобалната индустриална верига, както и ценовата верига“, се казва в изявлението на Министерството на търговията в Пекин.

Митата засягат 818 продукта, сред които коли, самолетни части, харддискове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!