места

По света има места, които спират дъха. Всички те изглеждат така, сякаш не съществуват наистина, сякаш са от някоя картина. Ето списък на някои от тях:

№10 Остров Палаван, Филипините

Остров Палаван е печелил няколко пъти наградата за най-добър остров в света. Това райско кътче привлича все повече туристи заради екзотиката си, тихите рибарски селца. Островът е част списъка на ЮНЕСКО.

№9 Селяландсфос, Исландия

Този невероятен водопад по протежението на южното крайбрежие на Исландия, се захранва от ледената шапка на вулкана Ейяфятлайокутъл. Мощният водопад се спуска на красива поляна, но е предпочитан от туристите заради пешеходната пътечка, която минава зад водната завеса.

№8 Плитвишки езера, Хърватия

Това е един от най-красивите национални паркове в света. Тази невероятна комбинация от дъбови гори, ливади и варовикови скални образувания са заобиколени от сини езера.

№7 Алгар де Бенагил, Португалия

Тази естествена пещера е истинско съкровище на брега на Алгарве и е една от най-впечатляващите пещери в Европа. Тя е достъпна само от морето, а докато влизате, слънцето осветява водата, създавайки невероятни ефекти.

№6 Скалите на Мохер, Ирландия

Тези невероятни скали в окръг Клер са едно от най-красивите места в Ирландия. Те достигат височина от 214 метра. Скалите са дом на около 30 000 птици от 20 различни вида.

№5 Големият бариерен риф, Австралия

Големият бариерен риф едва ли се нуждае от представяне. Най-голямата система от корални рифове в света, състояща се от над 2 900 индивидуални рифове и 900 острова, простиращи се на повече от 2 300 километра площ.

№4 Каньонът на антилопата, Аризона

В северната част на щата Аризона в САЩ, в земите на индианското племе навахо, се намира една необикновена и изключително живописна забележителност – Каньонът на Антилопата (Antelope Canyon). В продължение на хилядолетия водата и вятъра са извайвали червеникавите скали и са образували невероятни гледки.

№3 Водопадът Игуасу, на границата между Аржентина и Бразилия

Едни от модерните чудеса на света са именно водопадите Игуасу. Те се намират на границата между Аржентина и Бразилия и са образувани преди 120 милиона години. Те представляват съвкупност от около 275 водопада. Най-големият и впечатляващ от тях е водопадът „Дяволското гърло“. Огромното количество водопади, разположени под формата на подкова с дължина 2700 m, привличат над 700 хиляди туристи всяка година.

№2 Езеро Морейн, Канада

Езерото Морейн се намира на територията на национален парк Банф в Кaнада. То е разположено недалече от село Лейк-Лиуз на западната провинция Алберт и надморската му височина е около 1885 метра.

№1 Салар де Уюни, Боливия

Най-голямото солено, безотточно езеро, разполагащо се на 10 582 кв. км. е Салар де Уюни. Всяко лято то се изпълва с дъждовна вода, но все пак остава достатъчно плитко. През зимата водата му пресъхва, откривайки утаени пластове минерали, предимно соли, на места с дебелина 6 м. Тук не расте нищо, с изключение на редки кактуси. Минералният слой се простира до хоризонта и блести като огледало. В този период по дъното на Салар де Уюни може да се пътува с кола.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук